top banner

Cum se procedeaza daca am platit taxele locale inainte de majorarea lor?

06 Februarie 2013 | Autor: Bianca Bivolaru

Din perspectiva legala, nu putem  vorbi de o dorinta a administratiilor locale, ci de o modificare succesiva a normelor edictate de Guvern, care au un caracter obligatoriu.
Observand actele normative care s-au succedat in perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, s-ar putea sustine ca ultima modificare are in vedere o restrangere/conditionare a unui beneficiu fiscal.
Insa, este adevarat ca adoptarea a 3 acte normative guvernamentale in decursul unei perioade mai scurte de 1 luna ( 27 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013 – 23 ianuarie 2013 ) pentru reglementarea aceleiasi chestiuni face dovada incoerentei si insecuritatii sistemului fiscal.
Discutam despre 3 masuri: prima, care obliga administratiile locale la majorarea impozitelor si taxelor, a doua, care permitea reducerea acestora, iar a treia, care a conditionat reducerea de lipsa datoriilor administratiilor locale.
Nu este lipsit de relevanta ca parte din dispozitiile O.G.1/2013 – si care vizau tocmai posibilitatea reducerii taxelor si impozitelor locale - au avut o existenta efemera, fiind modificate prin OG 8/2013.
Este important de verificat daca administratiile locale au emis hotararea privind reducerea acestor impozite si taxe, pentru ca doar in acest context se poate pune problema majorarilor retroactive - avand in vedere ca reducerea a fost recunoscuta ca drept al administratiilor locale si nu ca obligatie a acestora.
Interpretarea si aplicarea oricarei norme de drept fiscal trebuie sa fie facuta cu respectarea principiului securitatii, care impune protejarea contribuabililor contra oricarui risc care ar putea deriva din retroactivitatea legii fiscale.
Din aceasta perspectiva, majorarea de 16% (raportata la indicele de inflatie) si mai exact obligatia de plata a diferentei corespunzatoare, ar trebui sa nu fie opozabila si aplicabila contribuabililor care si-au indeplinit obligatia de plata a unui impozit sau a unei taxe locale, respectand legea in vigoare la data platii si a carei implementare sa fi fost asigurata la nivelul administratiilor locale prin emiterea hotararii de reducere a impozitelor si taxelor.
Daca o astfel de hotarare nu a fost emisa de autoritatea locala, este greu sa se discute despre retroactivitate - cata vreme guvernul nu a impus reducerea, ci doar a recunoscut dreptul autoritatilor locale de a o hotari.
 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia
Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Dupa un mic pas inapoi in iulie, inflatia a continuat sa creasca in august spre dezamagirea debitorilor si bucuria celor cu economii ce pot fi plasate in depozite sau titluri de stat.

12 Sep 2022 | Banii si economia
Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?

08 Sep 2022 | Banii si economia
Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul