Cum se procedeaza daca am platit taxele locale inainte de majorarea lor?


Intrebare:

Se pare ca administratiile locale vor sa solicite diferenta de plata contribuabililor care deja si-au achitat darile pentru 2013. Este corect ca cei care au apucat deja sa plateasca sa fie obligati sa vina din nou la ghiseu pentru a achita si diferenta, respectiv majorarea de 16%? Se poate aplica aceasta majorare retroactiv? Care este regimul juridic al unei astfel de decizii?

C. Constantin, Bucuresti

Din perspectiva legala, nu putem  vorbi de o dorinta a administratiilor locale, ci de o modificare succesiva a normelor edictate de Guvern, care au un caracter obligatoriu.

Observand actele normative care s-au succedat in perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, s-ar putea sustine ca ultima modificare are in vedere o restrangere/conditionare a unui beneficiu fiscal.

Insa, este adevarat ca adoptarea a 3 acte normative guvernamentale in decursul unei perioade mai scurte de 1 luna ( 27 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013 – 23 ianuarie 2013 ) pentru reglementarea aceleiasi chestiuni face dovada incoerentei si insecuritatii sistemului fiscal.

Discutam despre 3 masuri: prima, care obliga administratiile locale la majorarea impozitelor si taxelor, a doua, care permitea reducerea acestora, iar a treia, care a conditionat reducerea de lipsa datoriilor administratiilor locale.

Nu este lipsit de relevanta ca parte din dispozitiile O.G.1/2013 – si care vizau tocmai posibilitatea reducerii taxelor si impozitelor locale - au avut o existenta efemera, fiind modificate prin OG 8/2013.

Este important de verificat daca administratiile locale au emis hotararea privind reducerea acestor impozite si taxe, pentru ca doar in acest context se poate pune problema majorarilor retroactive - avand in vedere ca reducerea a fost recunoscuta ca drept al administratiilor locale si nu ca obligatie a acestora.

Interpretarea si aplicarea oricarei norme de drept fiscal trebuie sa fie facuta cu respectarea principiului securitatii, care impune protejarea contribuabililor contra oricarui risc care ar putea deriva din retroactivitatea legii fiscale.

Din aceasta perspectiva, majorarea de 16% (raportata la indicele de inflatie) si mai exact obligatia de plata a diferentei corespunzatoare, ar trebui sa nu fie opozabila si aplicabila contribuabililor care si-au indeplinit obligatia de plata a unui impozit sau a unei taxe locale, respectand legea in vigoare la data platii si a carei implementare sa fi fost asigurata la nivelul administratiilor locale prin emiterea hotararii de reducere a impozitelor si taxelor.

Daca o astfel de hotarare nu a fost emisa de autoritatea locala, este greu sa se discute despre retroactivitate - cata vreme guvernul nu a impus reducerea, ci doar a recunoscut dreptul autoritatilor locale de a o hotari.
 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Inapoi sus