top banner

Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare

05 Aprilie 2022 | Autor: Conso

Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare
Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern ce limiteaza preturile la energia electrica si gazele naturale in intervalul aprilie 2022-martie 2023, comparatoarele ANRE afiseaza inca preturile mari pre-OUG in multe cazuri. 
La finalul lunii trecute, Guvenul a inlocuit vechea schema de plafonare si compensare a preturilor pentru consumatorii casnici cu o noua schema prin care se introduc preturi finale maxime pentru acestia in urmatoarele 12 luni. 
Mai exact, la energia electrica pretul final facturat in intervalul 01 aprilie 2022-31 martie 2023 va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 Kwh si de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv. La gaze naturale pretul final facturat va fi de maximum 0,31 lei/KWh, cu TVA inclus, fara limita de consum. 
Cum tarifele sunt batute in cuie pentru o perioada de un an, firesc ar fi fost ca si comparatoarele ANRE sa reflecte acest fapt, mai exact asteptarile erau ca ofertele pentru consumatorii casnici sa coboare in apropierea pragurilor stabilite prin hotarare de guvern, exprimand lupta furnizorilor pentru cota de piata. Or, in majoritatea cazurilor lucrurile nu stau asa.
La gaze, cele mai bune oferte din piata sunt mult peste fata de cele reglementate de Guvern
Am facut o interogare a bazei de date pe 4 aprilie folosind comparatorul ANRE pentru Bucuresti, client casnic, servicii reglementate incluse, fara abonament si consum mai mic de 280 Mwh anual. 
Cea mai buna oferte erau cea de la E.ON Energie Romania, cu 0,475 lei/Kwh (E.ON Life Gas), dar pentru cei care isi achizitionau si centrala de la furnizor. Urma apoi E.ON Gas Duo, cu 0,495 lei/Kwh (pentru cei care aveau si furnizarea de energie electrica la pachet) si, abia la a cincea oferta de la E.ON aparea o solutie doar pentru consumatorii de gaz, E.ON Cost Control, cu un pret de 0,51 lei/Kwh. 
Urmatorul furnizor mare care apare in topul ofertelor este Engie, cu oferta Engie E-Celsius si un pret de 0,62 lei/Kwh. Enel are cea mai buna oferta-Enel Gaz Simplu Salut-la 0,825 lei/Kwh iar Electrica Furnizare, cu oferta Gaz Stabil, se plaseza la 0,951 lei/Kwh. Intre ultimii doi furnizori avem intercalata oferta MVM Future Energy Technology cu 0,85 lei/Kwh. 
De remarcat distanta apreciabila intre pretul reglementat de 0,31 lei/Kwh si cele mai bune oferte din comparatorul ANRE. Poate furnizorii au mai asteptat cateva saptamani inainte de a-si redesena ofertele, poate acestia au cantitati de gaze cumparate deja la preturi mai mari de la producatori si asteapta sa le termine inainte de a concura pentru felii mai mari de piata. 
Hidroelectrica ramane regina ofertelor la energia electrica
Noul pret final stabilit de Guvern,  de 0,8 lei/Kwh pentru un consum de peste 100 Kwh/luna este batut de oferta Hidroelectrica care are o oferta valabila pana pe 30 iunie (Viitor Verde) cu un pret final de 0,7 lei/Kwh. 
Cum cei care se incadreaza in consumul de 100 Kwh sunt doar posesorii de apartamente mici, in sezonul cand nu se foloseste aerul conditionat, consumatorii pot migra linistiti de la actualii furnizori la Hidroelectrica, mai ales ca este functionala platforma de contractare online, in conditiile in care urmatoarea oferta pentru Bucuresti, la consum de 350 Kwh pe luna (am setat o valoare mai mare pentru a acoperi si consumul apreciabil din vara), este la Enel, pentru serviciu universal, la 1,42 lei/Kwh si CEZ (Eficent Efactura +Direct Debit) la 1,48 lei/Kwh. 
Cu alte cuvinte, diferenta de la simplu la dublu fata de principalii competitori in favoarea Hidroelectrica si sub pretul plafonat de stat pentru un consum intre 100 si 300 Kwh pe luna. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.

09 Iun 2022 | Banii si economia
Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Angajatii vor cadouri si vouchere de vacanta si nu sunt incantati de cursurile profesionale

Valoarea medie a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% in ultimii cinci ani, iar estimarea pentru acest an este ca acestea sa ajunga la peste 800 lei/luna pentru fiecare angajat, conform unui studiu Benefit.

20 Mai 2022 | Banii si economia
Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Refinantarea datoriei publice preseaza bugetul de stat

Desi ponderea datoriei Romaniei raportata la PIB se mentine in jurul a 50%, cresterea dobanzilor la noile imprumuturi cu scadente apropiate de 10 ani este ingrijoratoare, tara noastra conducand topul statelor UE.

18 Apr 2022 | Banii si economia
Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

Educatia financiara are ziua ei, dar cat de pregatiti suntem pentru urmatoarele crize?

La finalul lunii martie a.c., ziua de 11 aprilie a fost declarata Ziua Educatiei Financiare, printr-un proiect legislativ votat in Parlament cu o larga majoritate. Este un pas inainte, dar sunt necesari inca multi altii pentru ca romanii sa fie mai pregatiti in fata viitoarelor crize.

11 Apr 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul