Cum a influentat cresterea economica avutia romanilor?

Romanii sunt la fel de saraci ca in urma cu cinci ani, in ciuda cresterii economice record inregistrata de tara noastra in ultimii ani. Ba mai mult, acestia se indatoreaza tot mai mult pe baza unor asteptari pozitive. In ciuda cresterii veniturilor personale, foarte putini romani au investit in active pe termen lung in perioada analizata.

Dintr-o analiza realizata de agentia internationala de stiri Bloomberg, intutulata “Atunci cand a avea cea mai rapida crestere din UE nu te face mai bogat", reiese ca beneficiile traiului in economia cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana ar putea sa nu dureze pentru romani.

Agentia noteaza faptul ca avutia romanilor, calculata ca raport intre activele personale si venitul disponibil, ramane la aproximativ acelasi nivel de acum cinci ani, in pofida unei cresteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorarii salariilor in sectorul public si al reducerii taxelor.

Romanii acumuleaza datorii, nu avere

Cei care au obtinut venituri mai mari in aceasta perioada le-au folosit pentru a achizitiona lucruri esentiale de zi cu zi, inclusiv alimente si haine, de inteles pentru o tara in care conditiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. “Altii se rasfata cumparand vacante si televizoare si numai o mica parte dintre romani investesc in active pe termen lung precum apartamente”, se subliniaza in analiza citata.

Econosmistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, este de parere ca romanii se comporta ca si cum generozitatea Guvernului se va mentine pe termen nedefinit. Insa, in opinia sa, acest fapt nu poate fi posibil in conditiile in care Uniunea Europeana a avertizat deja cu privire la sustenabilitatea deficitului bugetar.

"Cetatenii nu au acumulat bunastare in ultimii ani - ei au acumulat datorii pe baza unor asteptari pozitive. Multi oameni nici macar nu au asteptat sa vada in ce masura promisiunile se vor materializa si au consumat tot mai mult acumuland, totodata, datorii, La un moment dat, o corectie este inevitabila", a afirmat Libocor, citat de Bloomberg.

Semne clare de inrautatire a situatiei

Uniunea Europeana estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4,4% in 2018 dupa un avans care a eclipsat intregul bloc comunitar in 2017.

In trimestrul trei al anului trecut, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 8,8% fata de perioada similara din 2016, iar la noua luni a urcat cu 7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

“Au aparut, insa, primele constrangeri asupra populatiei. In decembrie, inflatia a urcat la un maxim al ultimilor patru ani si jumatate iar banca centrala a inceput deja sa majoreze dobanzile, care erau la un nivel minim record din 2015. Pe pietele financiare, ipotecile au crescut cu 15% in ultimele trei luni. Este poate prea tarziu sa obtii suficient cash pentru a amortiza socul", comenteaza Bloomberg.

In bugetul pe 2018, autoritatile romane estimeaza o crestere economica de 5,5%, insa majoritatea analistilor si a institutiilor financiare interne si internationale sustin ca estimarea este mult prea oprimista in lipsa marilor investitii de infrastructura.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus