Creditarea si-a temperat ritmul de crestere in luna iulie

Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a urcat cu doar 1,5% in termeni reali in iulie fata de luna iunie, conform datelor BNR, jumatate din avansul inregistrat in perioada anterioara.
  

Daca in luna iunie bancile si institutiile financiare nebancare raportau o crestere de sold de 2,9%, respectiv 3,2% in termeni reali, fata de luna mai, in iulie ritmul s-a temperat. Soldul creditelor a urcat cu 1,1%, respectiv 1,5% in termeni reali fata de luna anterioara.

Creditul in lei a urcat cu 1% (1,4% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 1,1%. Exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 1%.

Aceasta este a patra luna consecutiva in care creditul neguvernamental inregistreaza o tendinta de urcare. Soldul total a ajuns la 216 miliarde lei (51 miliarde euro).

Pe de alta parte, creditul guvernamental s-a diminuat in luna iulie cu 4,6% fata de iunie, pana la nivelul de 64 miliarde lei (15,1 miliarde euro).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus