Costul mediu salarial este de 5 ori mai mic in Romania decat media UE

Angajatii romani si bulgari au un cost salarial de peste 5 ori mai mic decat media Uniunii Europene. Contributiile suportate de angajator in Romania sunt insa aliniate la media UE.


In 2012, costul mediu orar al fortei de munca in UE, cu exceptia agriculturii si administratiei publice, a fost de 23,4 euro.

Totusi, disparitatile intre statele membre raman extrem de mari. Astfel, cel mai mic nivel al salariului mediu orar este in Bulgaria, respectiv 3,7 euro. Romania se afla pe locul imediat urmator, cu un salariu mediu orar de 4,4 euro. Un nivel sub 10 euro pe ora se mai inregistreaza in Ungaria, Polonia, Slovacia si Tarile Baltice.

Cele mai mari costuri salariale se inregistreaza in Suedia, respectiv 39 de euro pe ora, in Belgia, 37,2 euro pe ora, si in Luxemburg, respectiv 34,6 euro pe ora.

Valorile includ si taxele platite de angajator catre stat. Si in cazul acestora exista insa disparitati importante. Astfel, cele mai mari taxe sunt suportate de catre angajatorii din Suedia si Franta, peste 33% din costul salarial.

Cele mai mici contributii se intalnesc in Malta, respectiv 8,2%. In Polonia contributiile sunt de 16,7%, in Slovenia de 14,7% iar in Bulgaria de 15,7%.

In Romania, contributiile angajatorului sunt de 23,1%, nivel apropiat de media Uniunii Europene.

De asemenea, in functie de sectoarele de activitate, in Romania cele mai mari salarii se intalnesc in zona serviciilor, urmate de industrie si constructii. Aceeasi situatie se intalneste si in alte state din regiune, in timp ce in tarile din Europa de Vest angajatii din industrie castiga mai mult decat cei care activeaza pe zona serviciilor.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus