Costul mediu salarial este de 5 ori mai mic in Romania decat media UE

Angajatii romani si bulgari au un cost salarial de peste 5 ori mai mic decat media Uniunii Europene. Contributiile suportate de angajator in Romania sunt insa aliniate la media UE.


In 2012, costul mediu orar al fortei de munca in UE, cu exceptia agriculturii si administratiei publice, a fost de 23,4 euro.

Totusi, disparitatile intre statele membre raman extrem de mari. Astfel, cel mai mic nivel al salariului mediu orar este in Bulgaria, respectiv 3,7 euro. Romania se afla pe locul imediat urmator, cu un salariu mediu orar de 4,4 euro. Un nivel sub 10 euro pe ora se mai inregistreaza in Ungaria, Polonia, Slovacia si Tarile Baltice.

Cele mai mari costuri salariale se inregistreaza in Suedia, respectiv 39 de euro pe ora, in Belgia, 37,2 euro pe ora, si in Luxemburg, respectiv 34,6 euro pe ora.

Valorile includ si taxele platite de angajator catre stat. Si in cazul acestora exista insa disparitati importante. Astfel, cele mai mari taxe sunt suportate de catre angajatorii din Suedia si Franta, peste 33% din costul salarial.

Cele mai mici contributii se intalnesc in Malta, respectiv 8,2%. In Polonia contributiile sunt de 16,7%, in Slovenia de 14,7% iar in Bulgaria de 15,7%.

In Romania, contributiile angajatorului sunt de 23,1%, nivel apropiat de media Uniunii Europene.

De asemenea, in functie de sectoarele de activitate, in Romania cele mai mari salarii se intalnesc in zona serviciilor, urmate de industrie si constructii. Aceeasi situatie se intalneste si in alte state din regiune, in timp ce in tarile din Europa de Vest angajatii din industrie castiga mai mult decat cei care activeaza pe zona serviciilor.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus