top banner

Costul mediu salarial este de 5 ori mai mic in Romania decat media UE

10 Aprilie 2013 | Autor: Conso

Angajatii romani si bulgari au un cost salarial de peste 5 ori mai mic decat media Uniunii Europene. Contributiile suportate de angajator in Romania sunt insa aliniate la media UE.
In 2012, costul mediu orar al fortei de munca in UE, cu exceptia agriculturii si administratiei publice, a fost de 23,4 euro.
Totusi, disparitatile intre statele membre raman extrem de mari. Astfel, cel mai mic nivel al salariului mediu orar este in Bulgaria, respectiv 3,7 euro. Romania se afla pe locul imediat urmator, cu un salariu mediu orar de 4,4 euro. Un nivel sub 10 euro pe ora se mai inregistreaza in Ungaria, Polonia, Slovacia si Tarile Baltice.
Cele mai mari costuri salariale se inregistreaza in Suedia, respectiv 39 de euro pe ora, in Belgia, 37,2 euro pe ora, si in Luxemburg, respectiv 34,6 euro pe ora.
Valorile includ si taxele platite de angajator catre stat. Si in cazul acestora exista insa disparitati importante. Astfel, cele mai mari taxe sunt suportate de catre angajatorii din Suedia si Franta, peste 33% din costul salarial.
Cele mai mici contributii se intalnesc in Malta, respectiv 8,2%. In Polonia contributiile sunt de 16,7%, in Slovenia de 14,7% iar in Bulgaria de 15,7%.
In Romania, contributiile angajatorului sunt de 23,1%, nivel apropiat de media Uniunii Europene.
De asemenea, in functie de sectoarele de activitate, in Romania cele mai mari salarii se intalnesc in zona serviciilor, urmate de industrie si constructii. Aceeasi situatie se intalneste si in alte state din regiune, in timp ce in tarile din Europa de Vest angajatii din industrie castiga mai mult decat cei care activeaza pe zona serviciilor.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Scaderea accentuata a inflatiei raportata recent se explica prin iesirea din statistica a varfului din aprilie 2022, dar si a reducerii preturilor la energie din ultima perioada.

16 Mai 2023 | Banii si economia
Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

In mai putin de 6 luni moneda americana a pierdut 10 procente in fata euro, o miscare care coincide cu accelerarea dedolarizarii la nivel global.

18 Apr 2023 | Banii si economia
Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul