Consumul romanilor urmeaza legile de supravietuire

Reducerea veniturilor a fortat populatia sa isi mentina consumul pentru bunurile si serviciile fara de care nu se poate supravietui, iar restul cheltuielilor au fost taiate tot mai des de pe lista.


Mancarea si bautura au ajuns sa ocupe ponderi tot mai mari in veniturile totale ale populatiei, ceea ce reflecta scaderea nivelului de trai.

In primul trimestru din 2008 – cand criza financiara nu aparuse la orizont – cosul de consum al populatiei cuprindea in proportie de 46,5% mancare, tigari si bauturi. Datele publicate de INS pentru trimesrtrul I din 2013 arata ca ponderea a ajuns acum la 49,4%.

De asemenea, si ponderea cheltuielilor cu sanatatea a crescut, ca urmare a aceluiasi efect: cheltuielile esentiale se mentin neschimbate, atunci cand veniturile scad.

In paralel, populatia a fost fortata sa renunte la cheltuieli, precum imbracaminte si incaltaminte, mobilier si dotarea locuintei, recreere si cultura, educatie, hoteluri si restaurante.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus