Consumul romanilor urmeaza legile de supravietuire

Reducerea veniturilor a fortat populatia sa isi mentina consumul pentru bunurile si serviciile fara de care nu se poate supravietui, iar restul cheltuielilor au fost taiate tot mai des de pe lista.


Mancarea si bautura au ajuns sa ocupe ponderi tot mai mari in veniturile totale ale populatiei, ceea ce reflecta scaderea nivelului de trai.

In primul trimestru din 2008 – cand criza financiara nu aparuse la orizont – cosul de consum al populatiei cuprindea in proportie de 46,5% mancare, tigari si bauturi. Datele publicate de INS pentru trimesrtrul I din 2013 arata ca ponderea a ajuns acum la 49,4%.

De asemenea, si ponderea cheltuielilor cu sanatatea a crescut, ca urmare a aceluiasi efect: cheltuielile esentiale se mentin neschimbate, atunci cand veniturile scad.

In paralel, populatia a fost fortata sa renunte la cheltuieli, precum imbracaminte si incaltaminte, mobilier si dotarea locuintei, recreere si cultura, educatie, hoteluri si restaurante.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus