Consumul romanilor urmeaza legile de supravietuire

Reducerea veniturilor a fortat populatia sa isi mentina consumul pentru bunurile si serviciile fara de care nu se poate supravietui, iar restul cheltuielilor au fost taiate tot mai des de pe lista.


Mancarea si bautura au ajuns sa ocupe ponderi tot mai mari in veniturile totale ale populatiei, ceea ce reflecta scaderea nivelului de trai.

In primul trimestru din 2008 – cand criza financiara nu aparuse la orizont – cosul de consum al populatiei cuprindea in proportie de 46,5% mancare, tigari si bauturi. Datele publicate de INS pentru trimesrtrul I din 2013 arata ca ponderea a ajuns acum la 49,4%.

De asemenea, si ponderea cheltuielilor cu sanatatea a crescut, ca urmare a aceluiasi efect: cheltuielile esentiale se mentin neschimbate, atunci cand veniturile scad.

In paralel, populatia a fost fortata sa renunte la cheltuieli, precum imbracaminte si incaltaminte, mobilier si dotarea locuintei, recreere si cultura, educatie, hoteluri si restaurante.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus