top banner

Consiliul Fiscal apreciaza ca fiind relativ realist scenariul macroeconomic pentru urmatorii 3 ani

05 Februarie 2013 | Autor: Conso

Scenariile luate in considerare la stabilirea strategiei fiscal bugetare pentru 2013-2015 sunt considerate ca fiind relativ realiste iar balanta riscurilor relativ echilibrata.
Ipoteza de crestere economica ce fundamenteaza strategia actualizata este semnificativ mai nefavorabila comparativ cu cea utilizata in varianta anterioara,
Astfel, se consemneaza o revizuire descendenta si fata de cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene din noiembrie 2012. In proiectia curenta este avut in vedere un avans de 1,6% pentru
2013 fata de 3,1% in varianta anterioara si fata de 2,2% in proiectia Comisiei Europene.
Pentru 2014, este luata in calcul o crestere economica de 2,2% in scadere fata de 3,6% in varianta anterioara a trategiei, in timp ce pentru 2015 se considera un avans de 2,8%, cu 1,1 procente sub nivelul anticipat anterior.
“Daca la nivelul anului 2013, revizuirea descendenta este explicata si de efectul inertial al dinamicii PIB mult sub asteptari de pe parcursul anului 2012 (avansul economiei este estimat a fi de doar 0,2%, comparativ cu ipoteza unei cresteri 1,7% in varianta din iunie 2012 a SFB 2013-2014), traiectoria din anii urmatori reflecta, conform SFB, in principal o performanta asteptata mai slaba a economiei europene”, se arata in opinia formulata de Consiliul Fiscal.
Acesta apreciaza drept relativ realist scenariul macroeconomic avut in vedere, iar balanta riscurilor ca fiind relativ echilibrata.
Cu toate acestea, traiectoria ascendenta avuta in vedere pentru cresterea economica este conditionata pe termen mediu si lung de recuperarea intarzierilor in implementarea reformelor structurale, precum si de imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene structurale (care ar avea efecte favorabile si pe termen scurt).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia
Ce au facut leul si salariile in ultimii 10 ani si ce urmeaza?

Ce au facut leul si salariile in ultimii 10 ani si ce urmeaza?

Cursul de schimb leu-euro a fost una dintre parghiile cresterii puterii de cumparare in Romania in ultimii 10 ani. Va fi la fel de acum inainte?

10 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul