Consiliul Fiscal apreciaza ca fiind relativ realist scenariul macroeconomic pentru urmatorii 3 ani

Scenariile luate in considerare la stabilirea strategiei fiscal bugetare pentru 2013-2015 sunt considerate ca fiind relativ realiste iar balanta riscurilor relativ echilibrata.


Ipoteza de crestere economica ce fundamenteaza strategia actualizata este semnificativ mai nefavorabila comparativ cu cea utilizata in varianta anterioara,

Astfel, se consemneaza o revizuire descendenta si fata de cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene din noiembrie 2012. In proiectia curenta este avut in vedere un avans de 1,6% pentru
2013 fata de 3,1% in varianta anterioara si fata de 2,2% in proiectia Comisiei Europene.

Pentru 2014, este luata in calcul o crestere economica de 2,2% in scadere fata de 3,6% in varianta anterioara a trategiei, in timp ce pentru 2015 se considera un avans de 2,8%, cu 1,1 procente sub nivelul anticipat anterior.

“Daca la nivelul anului 2013, revizuirea descendenta este explicata si de efectul inertial al dinamicii PIB mult sub asteptari de pe parcursul anului 2012 (avansul economiei este estimat a fi de doar 0,2%, comparativ cu ipoteza unei cresteri 1,7% in varianta din iunie 2012 a SFB 2013-2014), traiectoria din anii urmatori reflecta, conform SFB, in principal o performanta asteptata mai slaba a economiei europene”, se arata in opinia formulata de Consiliul Fiscal.

Acesta apreciaza drept relativ realist scenariul macroeconomic avut in vedere, iar balanta riscurilor ca fiind relativ echilibrata.

Cu toate acestea, traiectoria ascendenta avuta in vedere pentru cresterea economica este conditionata pe termen mediu si lung de recuperarea intarzierilor in implementarea reformelor structurale, precum si de imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene structurale (care ar avea efecte favorabile si pe termen scurt).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus