Consiliul Fiscal apreciaza ca fiind relativ realist scenariul macroeconomic pentru urmatorii 3 ani

Scenariile luate in considerare la stabilirea strategiei fiscal bugetare pentru 2013-2015 sunt considerate ca fiind relativ realiste iar balanta riscurilor relativ echilibrata.


Ipoteza de crestere economica ce fundamenteaza strategia actualizata este semnificativ mai nefavorabila comparativ cu cea utilizata in varianta anterioara,

Astfel, se consemneaza o revizuire descendenta si fata de cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene din noiembrie 2012. In proiectia curenta este avut in vedere un avans de 1,6% pentru
2013 fata de 3,1% in varianta anterioara si fata de 2,2% in proiectia Comisiei Europene.

Pentru 2014, este luata in calcul o crestere economica de 2,2% in scadere fata de 3,6% in varianta anterioara a trategiei, in timp ce pentru 2015 se considera un avans de 2,8%, cu 1,1 procente sub nivelul anticipat anterior.

“Daca la nivelul anului 2013, revizuirea descendenta este explicata si de efectul inertial al dinamicii PIB mult sub asteptari de pe parcursul anului 2012 (avansul economiei este estimat a fi de doar 0,2%, comparativ cu ipoteza unei cresteri 1,7% in varianta din iunie 2012 a SFB 2013-2014), traiectoria din anii urmatori reflecta, conform SFB, in principal o performanta asteptata mai slaba a economiei europene”, se arata in opinia formulata de Consiliul Fiscal.

Acesta apreciaza drept relativ realist scenariul macroeconomic avut in vedere, iar balanta riscurilor ca fiind relativ echilibrata.

Cu toate acestea, traiectoria ascendenta avuta in vedere pentru cresterea economica este conditionata pe termen mediu si lung de recuperarea intarzierilor in implementarea reformelor structurale, precum si de imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene structurale (care ar avea efecte favorabile si pe termen scurt).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus