Consiliul Fiscal apreciaza ca fiind relativ realist scenariul macroeconomic pentru urmatorii 3 ani

Scenariile luate in considerare la stabilirea strategiei fiscal bugetare pentru 2013-2015 sunt considerate ca fiind relativ realiste iar balanta riscurilor relativ echilibrata.


Ipoteza de crestere economica ce fundamenteaza strategia actualizata este semnificativ mai nefavorabila comparativ cu cea utilizata in varianta anterioara,

Astfel, se consemneaza o revizuire descendenta si fata de cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene din noiembrie 2012. In proiectia curenta este avut in vedere un avans de 1,6% pentru
2013 fata de 3,1% in varianta anterioara si fata de 2,2% in proiectia Comisiei Europene.

Pentru 2014, este luata in calcul o crestere economica de 2,2% in scadere fata de 3,6% in varianta anterioara a trategiei, in timp ce pentru 2015 se considera un avans de 2,8%, cu 1,1 procente sub nivelul anticipat anterior.

“Daca la nivelul anului 2013, revizuirea descendenta este explicata si de efectul inertial al dinamicii PIB mult sub asteptari de pe parcursul anului 2012 (avansul economiei este estimat a fi de doar 0,2%, comparativ cu ipoteza unei cresteri 1,7% in varianta din iunie 2012 a SFB 2013-2014), traiectoria din anii urmatori reflecta, conform SFB, in principal o performanta asteptata mai slaba a economiei europene”, se arata in opinia formulata de Consiliul Fiscal.

Acesta apreciaza drept relativ realist scenariul macroeconomic avut in vedere, iar balanta riscurilor ca fiind relativ echilibrata.

Cu toate acestea, traiectoria ascendenta avuta in vedere pentru cresterea economica este conditionata pe termen mediu si lung de recuperarea intarzierilor in implementarea reformelor structurale, precum si de imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene structurale (care ar avea efecte favorabile si pe termen scurt).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus