Consiliul Concurentei inchide investigatia privind stabilirea Robor fara sanctiuni

Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pe piata bancara privind posibile intelegeri la stabilirea indicilor Robor si Robid. Concluzia nu indica insa incalcarea legislatiei de catre banci.

In cadrul investigatiei a fost analizat in special comportamentul bancilor participante la stabilirea indicilor de piata monetara, Robid si Robor in perioada octoimbrie – noiembrie 2008, pe fondul disfunctionalitatilor inregistrate la momentul respectiv.

In octombrie 2008, in doar 2 zile, lipsa de lichiditate a dus la cresterea valorilor Robor de peste 3 ori, la peste 45%, cele mai mari niveluri din precedentii 6 ani.

Pe parcursul investigatiei Consilul a aplicat doua sanctiuni bancilor BRD si Raiffeisen Bank, pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate si pentru furnizarea de informatii inexacte. Cele doua institutii au contestat in instanta amenzile.

In timp ce in cazul BRD litigiul este in ca pe rol, in cazul Raiffeisen Bank Tribunalul Bucuresti a constatat ca banca nu a furnizat informatiile solicitate dar a redus amenda de la 0,7% la 0.4% din cifra de afaceri a bancii.

Pe langa cele doua banci, in cadrul investigatiei au fost incluse si BCR, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, ING Bank, EximBank, RBS Bank si Bancpost.

“Avand in vedere importanta pe care indicii de piata monetara Robid si Robor o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenta acorda o atentie deosebita mecanismului de stabilire a acestora, in sensul respectarii regulilor de concurenta. In acest sens, Consiliul Concurentei atrage atentie ca schimburile de informatii confidentiale de natura comerciala, intre concurenti, pot constitui incalcari ale Legii Concurentei”, se arata in comunicatul oficial transmis de autoritate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus