Cipru evita iesirea din zona euro si taxarea micilor deponenti

Autoritatile cipriote s-ar parea ca au ajuns la un consens cu ministrii de finante din UE si vor primi imprumutul de 10 miliarde de euro. Micii deponenti scapa de taxa pe conturi.
 

Primele informatii referitoare la rezultatul discutiilor dintre oficialii Ciprului si ministrii de finante din zona euro par sa aduca vesti bune, informeaza BBC. Ciprul nu va renunta la euro si va primi imprumutul de 10 miliarde euro, pentru evitarea unui colaps financiar.

In ceea ce priveste sistemul financiar al tarii, Cipru va recurge la o restructurare. Banca Laiki va disparea. Nu au fost inca oferite detalii despre acest proces dar se pare ca o parte din activele fara probleme va fi preluata de Bank of Cyprus.

O veste buna vine si pentru deponenti. Cei care au mai putin de 100.000 euro in conturi nu vor fi afectati. Totusi, se va impune o taxa asupra depozitelor cu valori mai mari, nivelul acesteia urmand sa fie stabilit in urmatoarele zile.

In continuare, bancile cipriote sunt inchise iar populatia are acces la fonduri doar prin intermediul bancomatului. Totusi, si aici exista restrictii, suma maxima ce poate fi retrasa intr-o zi fiind limitata undeva la 150-200 euro.

“Nu spun ca am castigat o batalie, dar am evitat o iesire dezastruoasa din zona euro, a precizat Michalis Sarris, ministrul Finantelor din Cipru.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus