Cipru evita iesirea din zona euro si taxarea micilor deponenti

Autoritatile cipriote s-ar parea ca au ajuns la un consens cu ministrii de finante din UE si vor primi imprumutul de 10 miliarde de euro. Micii deponenti scapa de taxa pe conturi.
 

Primele informatii referitoare la rezultatul discutiilor dintre oficialii Ciprului si ministrii de finante din zona euro par sa aduca vesti bune, informeaza BBC. Ciprul nu va renunta la euro si va primi imprumutul de 10 miliarde euro, pentru evitarea unui colaps financiar.

In ceea ce priveste sistemul financiar al tarii, Cipru va recurge la o restructurare. Banca Laiki va disparea. Nu au fost inca oferite detalii despre acest proces dar se pare ca o parte din activele fara probleme va fi preluata de Bank of Cyprus.

O veste buna vine si pentru deponenti. Cei care au mai putin de 100.000 euro in conturi nu vor fi afectati. Totusi, se va impune o taxa asupra depozitelor cu valori mai mari, nivelul acesteia urmand sa fie stabilit in urmatoarele zile.

In continuare, bancile cipriote sunt inchise iar populatia are acces la fonduri doar prin intermediul bancomatului. Totusi, si aici exista restrictii, suma maxima ce poate fi retrasa intr-o zi fiind limitata undeva la 150-200 euro.

“Nu spun ca am castigat o batalie, dar am evitat o iesire dezastruoasa din zona euro, a precizat Michalis Sarris, ministrul Finantelor din Cipru.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus