Cipru cere mai multi bani de la UE

Presedintele Ciprului a declarat ca va solicita majorarea sumelor primite de la UE sub forma de asistenta financiara, deoarece tara se confrunta cu dificultati majore.


Declaratia a fost facuta inaintea intalnirii ce va avea loc intre ministrii de finante ai zonei euro, la Dublin. Cipru pare ca urmeaza astfel modelul Greciei, care si-a majorat constant in ultimii ani necesarul de finantare.

Conform unor documente pregatite de creditorii Ciprului, sumele necesare s-ar ridica la 23 miliarde euro, fata de 17,5 miliarde, cat era estimat initial. Astfel, statul cipriot va trebui sa procure suplimentar 13 miliarde euro, potrivit BBC.

Pana acum, reactiile venite din partea statelor membre nu sunt tocmai favorabile. Ministerul de finante din Luxemburg a declarat ca UE si FMI nu vor acorda un ajutor mai mare de 10 miliarde euro.

In aceste conditii, oficialii ciprioti au inceput deja sa ia in calcul vanzarea unei parti a rezervei de aur a bancii centrale. Totodata, acest lucru poate insemna ca persoanele cu depozite mai mari de 100.000 euro ar putea suporta pierderi mai mari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus