Cipru cere mai multi bani de la UE

Presedintele Ciprului a declarat ca va solicita majorarea sumelor primite de la UE sub forma de asistenta financiara, deoarece tara se confrunta cu dificultati majore.


Declaratia a fost facuta inaintea intalnirii ce va avea loc intre ministrii de finante ai zonei euro, la Dublin. Cipru pare ca urmeaza astfel modelul Greciei, care si-a majorat constant in ultimii ani necesarul de finantare.

Conform unor documente pregatite de creditorii Ciprului, sumele necesare s-ar ridica la 23 miliarde euro, fata de 17,5 miliarde, cat era estimat initial. Astfel, statul cipriot va trebui sa procure suplimentar 13 miliarde euro, potrivit BBC.

Pana acum, reactiile venite din partea statelor membre nu sunt tocmai favorabile. Ministerul de finante din Luxemburg a declarat ca UE si FMI nu vor acorda un ajutor mai mare de 10 miliarde euro.

In aceste conditii, oficialii ciprioti au inceput deja sa ia in calcul vanzarea unei parti a rezervei de aur a bancii centrale. Totodata, acest lucru poate insemna ca persoanele cu depozite mai mari de 100.000 euro ar putea suporta pierderi mai mari.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus