Cipriotii ar putea avea in continuare restrictii la utilizarea banilor din cont

Guvernul cipriot lucreaza la noi masuri prin care sa evite retragerile masive de bani din bancile locale. Masurile ar putea include restrictii aplicabile tuturor celor care doresc sa faca transferuri.


Astfel, conform unui proiect legislativ, citat de WSJ.com, o perioada de timp nu se vor putea face transferuri in strainatate, inclusiv cumparaturi online.

Cetatenii ciprioti nu vor putea iesi din tara cu mai mult de 3.000 euro in cash iar tranzactiile cu cardul vor fi limitate la 5.000 euro pe luna.

Oficialii ciprioti au specificat ca proiectul prevede revizuire saptamanala pentru a ajusta masurile in functie de situatia fondurilor disponibile in banci.

Clientii bancilor vor putea sa faca plati cu cecuri dar nu vor putea sa le incaseze. De asemenea, nu vor avea acces la sumele din depozite la termen mai devreme de data scadenta.

Prevederile ar urma sa se aplice pentru toate conturile bancare, nu doar pentru cele doua banci cu probleme, Laiki Bank si Bank of cyprus. Conform ultimelor detalii, clientii care au depozite la Laiki Bank vor pierde pana la 805 din valoarea acestora, in timp ce deponentii Bank of Cyprus isi vor vedea conturile diminuate cu 40%, sumele retinute urmand sa fie transformate in actiuni la bancile respective.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus