Cetatenie cipriota pentru cei care au pierdut cel putin 3 milioane euro

Autoritatile cipriote vor sa faciliteze obtinerea cetateniei cipriote pentru investitorii straini care pierd mai mult de 3 milioane euro din transformarea depozitelor in actiuni  bancare.

Presedintele cipriot, aflat la o un eveniment al oamenilor de afaceti rusi a precizat ca se vor implementa noile reguli, cu maxima viteza, de obtinere a cetateniei, pentru a mai “diminua din pierderile cauzate investitorilor straini”.

Investitorii care aveau depozite in Cipru dinainte de 15 martie si au pierdut cel putin 3 milioane euro vor fi eligibili pentru cetatenia cipriota. De asemenea, programul actual ce oferea cetatenie investitorilor se va imbunatati prin diminuarea sumei minime ce trebuie investita in Cipru de la 10 milioane euro la doar 3 milioane euro.


Cetatenii rusi sunt printre principalii investitiori in economia Cipriota prin plasarea unor sume importante in bancile din insula. Acestia sunt direct afectati de decizia autoritatilor de a bloca conturile si de a transforma un procent de pana la 60% din depozitele acestora in actiuni bancare.

Cipru are nevoie de mai multi bani decat se estimase initial

Problema financiara a Ciprului este departe de a se fi rezolvat. Se pare ca statul ar avea nevoie de o suma totala de 23 miliarde euro pentru sustinerea sistemului bancar si a economiei, cu 6 miliarde peste suma estimnata initial. Noua valoarea este indicata pe un document oficial,  citat de BBC.

Analistii sunt insa sceptici ca autoritatile vor putea obtine o suma atat de mare. Inchiderea celei mai mari banci, Laiki Bank, si transformarea in actiuni a unei ponderi din depozitele Bank of Cyprus ar urma sa aduca un plus de 10,6 miliarde euro. Cipru ar mai putea obtine 0,4 miliarde euro din vanzarea rezerveli de aur. Chiar si asa insa, suma nu acopera nici jumatate din necesarul de 23 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus