Cetatenie cipriota pentru cei care au pierdut cel putin 3 milioane euro

Autoritatile cipriote vor sa faciliteze obtinerea cetateniei cipriote pentru investitorii straini care pierd mai mult de 3 milioane euro din transformarea depozitelor in actiuni  bancare.

Presedintele cipriot, aflat la o un eveniment al oamenilor de afaceti rusi a precizat ca se vor implementa noile reguli, cu maxima viteza, de obtinere a cetateniei, pentru a mai “diminua din pierderile cauzate investitorilor straini”.

Investitorii care aveau depozite in Cipru dinainte de 15 martie si au pierdut cel putin 3 milioane euro vor fi eligibili pentru cetatenia cipriota. De asemenea, programul actual ce oferea cetatenie investitorilor se va imbunatati prin diminuarea sumei minime ce trebuie investita in Cipru de la 10 milioane euro la doar 3 milioane euro.


Cetatenii rusi sunt printre principalii investitiori in economia Cipriota prin plasarea unor sume importante in bancile din insula. Acestia sunt direct afectati de decizia autoritatilor de a bloca conturile si de a transforma un procent de pana la 60% din depozitele acestora in actiuni bancare.

Cipru are nevoie de mai multi bani decat se estimase initial

Problema financiara a Ciprului este departe de a se fi rezolvat. Se pare ca statul ar avea nevoie de o suma totala de 23 miliarde euro pentru sustinerea sistemului bancar si a economiei, cu 6 miliarde peste suma estimnata initial. Noua valoarea este indicata pe un document oficial,  citat de BBC.

Analistii sunt insa sceptici ca autoritatile vor putea obtine o suma atat de mare. Inchiderea celei mai mari banci, Laiki Bank, si transformarea in actiuni a unei ponderi din depozitele Bank of Cyprus ar urma sa aduca un plus de 10,6 miliarde euro. Cipru ar mai putea obtine 0,4 miliarde euro din vanzarea rezerveli de aur. Chiar si asa insa, suma nu acopera nici jumatate din necesarul de 23 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus