Cetatenie cipriota pentru cei care au pierdut cel putin 3 milioane euro

Autoritatile cipriote vor sa faciliteze obtinerea cetateniei cipriote pentru investitorii straini care pierd mai mult de 3 milioane euro din transformarea depozitelor in actiuni  bancare.

Presedintele cipriot, aflat la o un eveniment al oamenilor de afaceti rusi a precizat ca se vor implementa noile reguli, cu maxima viteza, de obtinere a cetateniei, pentru a mai “diminua din pierderile cauzate investitorilor straini”.

Investitorii care aveau depozite in Cipru dinainte de 15 martie si au pierdut cel putin 3 milioane euro vor fi eligibili pentru cetatenia cipriota. De asemenea, programul actual ce oferea cetatenie investitorilor se va imbunatati prin diminuarea sumei minime ce trebuie investita in Cipru de la 10 milioane euro la doar 3 milioane euro.


Cetatenii rusi sunt printre principalii investitiori in economia Cipriota prin plasarea unor sume importante in bancile din insula. Acestia sunt direct afectati de decizia autoritatilor de a bloca conturile si de a transforma un procent de pana la 60% din depozitele acestora in actiuni bancare.

Cipru are nevoie de mai multi bani decat se estimase initial

Problema financiara a Ciprului este departe de a se fi rezolvat. Se pare ca statul ar avea nevoie de o suma totala de 23 miliarde euro pentru sustinerea sistemului bancar si a economiei, cu 6 miliarde peste suma estimnata initial. Noua valoarea este indicata pe un document oficial,  citat de BBC.

Analistii sunt insa sceptici ca autoritatile vor putea obtine o suma atat de mare. Inchiderea celei mai mari banci, Laiki Bank, si transformarea in actiuni a unei ponderi din depozitele Bank of Cyprus ar urma sa aduca un plus de 10,6 miliarde euro. Cipru ar mai putea obtine 0,4 miliarde euro din vanzarea rezerveli de aur. Chiar si asa insa, suma nu acopera nici jumatate din necesarul de 23 miliarde euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus