Ce se intampla cu Formularul 600?

Formularul 600, intens mediatizat in ultima luna, avand in vedere ca termenul initial de depunere era 31 ianuarie a fost amanat. Depunerea acestuia ramane obligatorie, insa termenul se amana pana in data de 15 aprilie 2018, desi noul ministru al Finantelor a promis eliminarea lui.

Masura a fost adoptata in prima sedinta a Guvernului Dancila, “in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate)”.

Aproximativ 28.500 de contribuabili au depus deja Formularul, dintr-un numar total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimarilor facute la nivelul anului 2016.

Cine trebuie sa depuna Formularul?

Formularul 600 nu este nou, se depunea si in anii anteriori, insa de catre un numar redus de contribuabili. Incepand din acest an, declaratia a fost extinsa si trebuie depusa de persoanele fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse.

Sumele declarate in formular sunt cele obtinute in anul anterior si, pe baza acestora, contribuabilul urmeaza sa faca plati trimestriale anticipate in contul CAS (pensie) si CASS (sanatate).

Cum se calculeaza contributiile?

CAS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei). Pentru veniturile sub acest plafon nu se datoreaza CAS, insa cei care vor pot contribui voluntar, insa trebuie sa plateasca la nivelul salariului minim.

Pentru cei care obtin venituri peste plafon, se plateste contributia la nivelul salariului minim (25%), sau la o suma mai mare, aleasa de contribuabil.

CASS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Si in acest caz, veniturile sub acest plafon sunt scutite de contributie, dar pentru veniturile mai mari cota ramane de 10% din salariul minim pe economie.

Totodata, plata contributiilor pentru veniturile independente nu mai depinde de calitatea de salariat a contribuabilului )adica plateste contributii si pentru salariu si pentru veniturile suplimentare).

Formularul a fost puternic contestat de mediul de afaceri pentru ca nu este suficient de clar, nu ia in calcul numeroase situatii, constituie o birocratie suplimentara atat pentru contribuabil cat si pentru ANAF si obliga multe persoane la plati anticipate de contributii pentru venituri incerte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus