Ce se intampla cu Formularul 600?

Formularul 600, intens mediatizat in ultima luna, avand in vedere ca termenul initial de depunere era 31 ianuarie a fost amanat. Depunerea acestuia ramane obligatorie, insa termenul se amana pana in data de 15 aprilie 2018, desi noul ministru al Finantelor a promis eliminarea lui.

Masura a fost adoptata in prima sedinta a Guvernului Dancila, “in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate)”.

Aproximativ 28.500 de contribuabili au depus deja Formularul, dintr-un numar total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimarilor facute la nivelul anului 2016.

Cine trebuie sa depuna Formularul?

Formularul 600 nu este nou, se depunea si in anii anteriori, insa de catre un numar redus de contribuabili. Incepand din acest an, declaratia a fost extinsa si trebuie depusa de persoanele fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse.

Sumele declarate in formular sunt cele obtinute in anul anterior si, pe baza acestora, contribuabilul urmeaza sa faca plati trimestriale anticipate in contul CAS (pensie) si CASS (sanatate).

Cum se calculeaza contributiile?

CAS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei). Pentru veniturile sub acest plafon nu se datoreaza CAS, insa cei care vor pot contribui voluntar, insa trebuie sa plateasca la nivelul salariului minim.

Pentru cei care obtin venituri peste plafon, se plateste contributia la nivelul salariului minim (25%), sau la o suma mai mare, aleasa de contribuabil.

CASS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Si in acest caz, veniturile sub acest plafon sunt scutite de contributie, dar pentru veniturile mai mari cota ramane de 10% din salariul minim pe economie.

Totodata, plata contributiilor pentru veniturile independente nu mai depinde de calitatea de salariat a contribuabilului )adica plateste contributii si pentru salariu si pentru veniturile suplimentare).

Formularul a fost puternic contestat de mediul de afaceri pentru ca nu este suficient de clar, nu ia in calcul numeroase situatii, constituie o birocratie suplimentara atat pentru contribuabil cat si pentru ANAF si obliga multe persoane la plati anticipate de contributii pentru venituri incerte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus