Ce se intampla cu dobanda cheie la euro?

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la zero in prima sedinta din 2018, intarziind, astfel, cresterea dobanzilor in zona euro. Totodata, institutia a decis sa mentina politica monetara ultra-relaxata si a confirmat continuarea programului de achizitii de obligatiuni cel putin pana in septembrie.

De asemenea, institutia a pastrat la 0,25% dobanda la facilitatea de creditare marginala, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce pastreaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a ramas la minus 0,40%.

"Consiliul guvernatorilor confirma ca se intentioneaza efectuarea achizitiilor nete de active, in ritmul lunar actual de 30 de miliarde euro, pana la sfarsitul lunii septembrie 2018 sau ulterior, daca va fi necesar, si, in orice caz, pana cand Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare sustinuta a traiectoriei inflatiei, in concordanta cu obiectivul sau privind inflatia", se precizeaza intr-un comunicatul BCE.

De asemenea, "daca perspectivele devin mai putin favorabile sau in cazul in care conditiile financiare nu mai sunt in concordanta cu inregistrarea de noi progrese in directia unei ajustari sustinute a traiectoriei inflatiei, Consiliul guvernatorilor este pregatit sa extinda dimensiunea si/sau durata programului", adauga BCE.

Regulile pentru reducerea creditelor neperformante se amana

Decizia BCE vine la foarte scurt timp dupa anuntul referitor la faptul ca noile reguli destinate solutionarii problemei creditelor neperformante s-ar putea amana, desi urmeaza a fi finalizate in primul trimestru al anului.

"Am examinat toate comentariile si opiniile pe care le-am primit si vom modifica, in consecinta, anexa...Printre altele, am putea amana data intrarii in vigoare" a declarat Daniele Nouy, responsabila cu supervizarea bancara in cadrul BCE.

BCE si-a fixat o prioritate din reducerea stocului de credite neperformante acumulate dupa criza financiara in bilanturile bancilor din zona euro, stoc care a ajuns la 759 miliarde de euro.

Institutia ar dori sa introduca reguli care sa permite evitarea acumularii de noi credite neperformante, insa se loveste de opozitia bancherilor si parlamentarilor europeni. Este vorba in special de Italia, care se teme ca o inasprire a regulilor care obliga bancile sa puna deoparte mai multi bani pentru a se proteja de creditele neperformante sa nu sufoce relansarea economica inregistrata de zona euro, in special in tarile cele mai afectate de criza.

Surse consultate de Reuters au declarat ca BCE ar urma sa dea publicitatii in luna martie 2018 o prima varianta a unui document care se va limita la expunerea principiilor, urmand ca detaliile cu privire la noile reguli sa fie stabilite in urmatoarele luni. Sursele au precizat insa ca deocamdata nu a fost luata nicio decizie.

De asemenea, amanarea va permite BCE sa tina cont de viitoarele propuneri legislative ale Comisiei Europene in domeniul creditelor neperformante si sa evite un nou conflict intre Frankfurt si Bruxelles.

BCE este deja criticata de Parlamentul European, care a apreciat ca BCE si-a depasit mandatul atunci cand a propus noi norme obligatorii pentru toate bancile din zona euro pe care le supervizeaza.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus