CE: Romania risca sa anuleze progresele realizate

Romania si-a consolidat semnificativ pozitia fiscala incepand din 2009, fapt care a dus la atingerea obiectivului pe termen mediu in 2014 si 2015. Insa, in prezent, autoritatile urmeaza o politica fiscala expansionista care duce la departarea substantiala de acest obiectiv. Intre timp, inegalitatea veniturilor s-a adancit, fiind cea mai mare din UE.

Nivelul de saracie al romanilor este in scadere, dar cei mai bogati 20% dintre romani castiga de opt ori mai mult decat cei mai saraci 20%, cel mai mare raport din Uniune, conform celui recent raport de tara al Comisiei Europene. Tara noastra este urmata, la acest capitol, de Lituania, Bulgaria si Spania.

Saracii, tot mai saraci, bogatii, tot mai bogati

Inegalitatea la nivelul veniturilor a crescut incepand cu 2012, avand o puternica accelerare in 2015.

Forul european subliniaza ca statele care inregistreaza un produs intern brut (PIB) per capita mai mic au, de regula, o inegalitate mai mare a veniturilor, insa aceasta tendinta explica doar partial situatia din Romania. In acest caz, nivelul ridicat de inegalitate este cauzat si de efectele redistributive in scadere ale sistemului de taxe si este accentuat de diferentele mari existente intre mediul rural si cel urban.

Totodata, procentul oamenilor care traiesc in case de o calitate foarte slaba si isi cheltuiesc peste 40% din venituri pe intretinerea casei este unul dintre cele mai mari din UE.

Reprezentantii CE avertizeaza ca impactul sistemului de taxare asupra reducerii inegalitatii veniturilor este relativ scazut.

In acest context, al inegalitatii sociale, Romania se va confrunta si cu scaderea populatiei in varsta de munca (20-64 ani) cu 4% pana in 2020, in conditiile in care populatia tarii a scazut cu 6% din 2007 pana in prezent.

In acelasi timp, CE avertizeaza ca exista un mare potential nefolosit al fortei de munca, in conditiile in care inactivitatea ramane una dintre cele mai mari din UE.

Legea responsabilitatii fiscale, incalcata sistematic

Referitor la cadrul fiscal, Comisia Europeana considera ca acesta este sanatos dar nu este pus in aplicare. Prevederile fiscale incluse in Legea responsabilitatii fiscale sunt bine concepute, dar bugetul pe 2016 nu a respectat aceste prevederi. In plus, strategia fiscala pe termen mediu nu ghideaza procesul bugetar anual.

Mai mult, politica fiscala a devenit una pro-ciclica in 2016 iar, ca o consecinta a reducerilor de taxe si a majorarilor de cheltuieli, deficitul guvernamental s-a agravat in 2016 si este preconizat sa creasca si mai mult in 2017. Aceasta majorare depaseste cadrul fiscal, ale carei prevederi sunt sanatoase in teorie dar nu sunt puse in aplicare.

Munca la negru, la o cincime din PIB

La capitolul taxe, Comisia Europeana considera ca structura sistemului de taxe este favorabila cresterii economice, veniturile din taxe depinzand mai mult de taxele pe consum si mai putin de taxele pe veniturile companiilor si pe munca. In schimb, ponderea muncii "la negru" continua sa fie mare, aproximativ 15-20% din PIB, ceea ce afecteaza veniturile din taxe. De asemenea, Romania are cel mai mare grad de neincasare la TVA din UE.

In ceea ce priveste stabilitatea financiara, aceasta s-a imbunatatit in 2016, dar o serie de initiative legislative risca sa submineze predictibilitatea legilor si increderea investitorilor. In acest context, Comisia sustine ca impactul complet al Legii darii in plata ramane dificil de evaluat, adaugand ca actul normativ trebuie revizuit pentru a tine cont de decizia Curtii Constitutionale.

Totodata, Executivul comunitar atrage atentia asupra altor initiative care ar putea afecta sectorul bancar, referindu-se la un proiect de lege privind Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor care ar putea afecta mandatul Bancii Nationale si puterea sa de supervizare a institutiilor de credit.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus