CE face noi pasi pentru servicii financiare mai facile pentru consumatori

Comisia Europeana a lansat, recent, un plan de actiuni cu scopul de a imbunatati accesul consumatorilor europeni la serviciile financiare. Totodata, planul isi propune sa le dea acestora posibilitatea sa aleaga astfel de servicii din alte state membre decat tara de resedinta, in conditii similare.

Planul este axat pe tehnologie, avand in vedere ca serviciile online vor conduce procesul catre o piata a serviciilor financiare mai integrata, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene

Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Junker sustine ca s-a angajat sa dezvolte, in UE, o piata unica mai adanca si mai corecta, inclusiv in privinta digitalizarii.

Servicii transfrontaliere la pret mai mic

In ceea ce priveste serviciile financiare, acest lucru presupune intensificarea competitiei si imbunatatirea capacitatii de a alege, astfel incat consumatorii sa beneficieze de preturi mai reduse si calitate mai ridicata, indiferent daca achizitioneaza serviciile de peste granita (conturi bancare, asigurari auto sau transferuri de bani). In plus, acest plan isi propune sa ridice o serie din barierele nationale, avand in vedere ca doar 7% din consumatori cumpara, in prezent, servicii financiare din alt stat membru.


“Toti consumatorii trebuie sa fie capabili sa aleaga in mod liber dintr-o gama larga de servicii financiare disponibile in spatiul comunitar si sa obtina cele mai ridicate beneficii din banii lor, fiind increzatori ca sunt bine protejati. Intr-o piata comuna adevarata, deosebirea dintre furnizorii locali si cei straini nu ar mai trebui sa conteze. Furnizorii de servicii financiare ar trebui, de asemenea, sa fie capabili sa culeaga beneficiile de pe urma intregii piete UE”, se mentioneaza in comunicat.

La randul sau, vicepresedintele CE responsabil cu Stabilitatea Financiara, Servicii si Piata de Capital, Valdis Dombrovskis, sustine ca toti consumatorii trebuie sa aiba acces la cele mai bune produse disponibile pe teritoriul UE, nu doar la cele din tara lor.
Vera Jourova,comisar pentru Justitie, Consumatori si Egalitate de Gen, este de parere ca “in timp ce dreptul de libera circulatie in UE continua sa fie cel mai pretuit drept al europenilor, consumatorii inca experimenteaza prea multe bariere in viata de zi cu zi, atunci cand este vorba de deschiderea unui cont bancar, cumparerea unei asigurari auto sau o solicitare de un credit.

“De fiecare data, consumatorul primeste urmatorul raspuns: atata timp cat are o dimensiune trans-frontaliera, lucrurile se complica”, a spus Jourova.

Aceasta a precizat ca planul anuntat va oferi consumatorilor accesul la produse mai bune si mai multe optiuni, imbunatatind claritatea si protectia in cazul serviciilor fiannciare.

In cadrul planului, Comisia a identificat trei mari directii pentru apropierea de o piata unica a serviciilor finaciare veritabila:

      -  imbunatatirea increderii consumatorilor cand cumpara servicii din tara sau din alt stat membru (soferii sa poata beneficia de sistemul bonus-malus peste hotare, comisioane tranzactiilor cross-border in monede non-euro mai mici, preturi mai transparente pentru asigurari in cazul inchirierilor de masini etc.);
      -  reducerea barierelor legale si de reglementare care afecteaza afacerile cand vor sa se extinda peste granite;
       - dezvoltarea unui sistem digital inovativ care poate surmonta unele dintre barierele din piata unica.

“Planul de actiuni stabileste o foaie de parcurs pentru actiunile viitoare, insa multe dintre acestea trebuie sa implice si actionarii, cum ar fi autoritatile nationale de supraveghere, furnizorii de servicii si organizatiile de consumatori”, se subliniaza in comunicat.

Care va fi impactul FinTech asupra sectorului financiar?

Totodata, Comisia a publicat o consultare cu privire la tehnologie si impactul acesteia in sectorul european al seviciilor financiare (asa numitul FinTech).

“Viteza rapida de dezvoltare a FinTech aduce noi oportunitati atat pentru consumatori, cat si pentru companii. Aceast sector are potentialul de a imbunatati accesul consumatorilor la serviciiile financiare din piata unica, eliminand barierele nationale si imbunatatind eficienta”, se subliniaza in comunicatul citat.

Ca prim pas, Comisia invita partile interesate sa raspuna la consultarea “FinTech”, care isi propune sa adune, la prima mana, informatiile cu privire la impactul noii tehnologii asupra intregului sector financiar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus