top banner

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

11 Aprilie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Foto Unsplash.com

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate. 
Ultima banca intrata in sistemul SANB (Serviciul de Afisare a Numelui Beneficiarului) este din 9 aprilie Vista Bank, aceasta alaturandu-se Libra Internet Bank, ING Bank, CEC Bank, Alpha Bank, First Bank, UniCredit Bank, Salt Bank, BCR, Banca Romana de Credite si Investitii, Banca Transilvania si Patria Bank.
Ce este SANB?
Potrivit informatiilor oferite pe pagina dedicata a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), respectivul Serviciu de Afisare a Numelui Beneficiarului este pus la dispozitia bancilor conectate la Casa de Compensare a platilor interbancare de catre TRANSFOND, pe baza de aderare. 
SANB este administrat de ARB ca serviciu aditional optional la Schemele de transfer credit SEPA in lei, in baza Conventiei privind schemele nationale de plati si a mandatului dat de BNR.
Baza de date SANB administrata de TRANSFOND este creata pe baza informatiilor transmise de catre prestatorii de servicii de plata din Romania care ofera acest serviciu.
Functionalitatea sa este imediata la momentul initierii unei plati din canalul online al bancilor participante (mobile sau internet banking) si este oferita gratuit clientilor, fiind disponibil in sistem 24/7 in randul bancilor participante la SANB.
Care este utilitatea serviciului?
In cazul platilor catre o persoana fizica, SANB asigura furnizarea si afisarea automata in ordinul de plata electronica a prenumelui si initialei numelui beneficiarului platii, in momentul introducerii de catre platitor a contului IBAN al beneficiarului. 
In cazul unei plati catre o persoana juridica se va afisa platitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei. 
Utilitatea SANB este evidenta avand in vedere ca una dintre tipologiile principale de frauda online prin manipularea platitorului presupune transmiterea unui e-mail sau SMS prin care se solicita, in numele unor beneficiari cunoscuti precum furnizori de utilitati sau alti furnizori de servicii, plata unor facturi sau servicii, indicand coduri IBAN ale unor conturi proprii ale infractorilor, diferite de cele ale beneficiarilor indreptatiti.
Cu alte cuvinte, infractorii pot clona anumite pagini de internet astfel incat acestea sa arate identic sau foarte apropiat de versiunile oficiale, cu o adresa de domeniu foarte asemanatoare cu cea reala, iar apoi pot furniza linkuri de plata cu trimitere la respectivele pagini, platile respective fiind directionate insa in alte conturi decat cele ale entitatilor originale.
Faptul ca dupa completarea IBAN-ului apare si un fragment din numele real al beneficiarului, astfel incat platitorul sa remarce eventualele neconcordante, da o mare mana de ajutor in reducerea unor tentative de fraude foarte raspandite.
Urmatorul pas ar fi educarea consumatorilor sa verifice de fiecare data, inainte de a aproba o plata, daca IBAN-ul si numele beneficiarului corespund si sa refuze incheierea tranzactiei daca exista suspiciuni. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul