Ce efecte va avea renuntarea la plafonarea contributiilor sociale?

Decizia Guvernului de a renunta la plafonarea contributiilor la pensie si sanatate la 5 salarii medii brute pe economie nu va avea efectele scontate, sustin anumiti consultanti fiscali. Multi dintre romanii cu salarii peste acest nivel sunt detasati in strainatate si ar putea opta pentru plata contributiilor in statul in care lucreaza.  

Potrivit reprezentantilor firmei de consultanta EY Romania, Aceste masuri ii vizeaza pe angajatii cu un salariu brut lunar, conform reglementarilor actuale, ce depaseste 14.305 lei, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta EY Romania,.

„O parte dintre romanii care vor fi afectati de eliminarea plafonului ar putea sa-i schimbe cursul intr-o directie mai avantajoasa pentru ei. (...) Detasatii romani, care muncesc in strainatate pentru o perioada limitata de timp (in mod normal pana in 5 ani), raman in majoritatea cazurilor asigurati in sistemul de asigurari sociale din Romania, deci continua sa contribuie in acest sistem chiar daca muncesc intr-o alta tara. Acest lucru le este permis de Regulamentul european si de acordurile din domeniul asigurarilor sociale. Regula generala este, insa, ca ar trebui sa plateasca contributii sociale in tara in care muncesc”, sustine Stela Andrei, senior manager, Departamentul de asistenta fiscala si juridica, EY Romania.

Avantajele platii contributiilor in alta tara

Potrivit acesteia, multi angajati si angajatori si-au facut deja calculele cu privire la impactul fiscal al acestor modificari, care nu arata incurajator pentru bugetul de stat.

Mai mult, consultantii amintesc si beneficiile sociale suplimentare de care ar avea parte romanii daca decid sa contribuie la sistemul social dintr-o tara mai dezvoltata.
 

„Am luat ca exemplu cateva tari unde sunt detasati romani si am ajuns la concluzia ca avem cel mai mare nivel de contributie intr-un sistem public de pensii. Iata cateva exemple de cote integrale de contributie la pensie (angajat plus angajator) din alte tari europene: Germania -18,7%, Austria - 22,8%, Polonia - 19,52%. De retinut ca aceste state prevad si plafoane pentru contributiile platite, in functie de nivelul veniturilor, plafoane tocmai eliminate in Romania”, a mai spus Stela Andrei. 
  
Ce beneficii sociale au romanii in tara?

Prin comparatie, contributia integrala la pensie in Romania este de 26,2% din venitul salarial brut lunar (pentru conditii normale de munca). In ceea ce priveste beneficiul ulterior, pensia de care ar beneficia este de departe mai mica fata de cea pe care ar primi-o intr-un alt stat. 

„In acest context, ne putem astepta ca angajatorii sa ia in considerare oportunitatea de a-si inrola angajatii detasati in sistemul de asigurari sociale din tara unde muncesc efectiv, avand in vedere nu doar costurile legate de contributiile sociale, ci si beneficiile aferente”, mai spune reprezentata EY.

La randul sau, Niculae Done, partener Servicii de Asistenta Fiscala, KPMG Romania, sustine ca de plafonarea contributiilor ar fi beneficiat doar mai putin de 52.000 de persoane, din cei aproximativ 5,7 milioane de asigurati din sistemul public, existenti la finalul anului trecut. In aceste conditii, cei cu salarii mari nu sunt stimulati sa investeasca in tara.

Cum sunt stimulati cei cu salarii mari sa investeasca in tara?

„In programul de guvernare se vorbeste despre o clasa de mijloc, dar nu se stabilesc criteriile. Cei cu un venit mai mare de cinci ori de salariul mediu brut sunt 51.866 de persoane. Daca, ca strategie economica, guvernul ar urmari promovarea de capital autohton, nu cumva o parte din cei 1,475 milioane (aflati intre venitul mediu brut pe economie si plafonul de 5 salarii medii) ?i cei 51.000 de persoane ar putea fi investitori in economie?”, a precizat reprezentantul KPMG in cadrul unei conferinte de specialitate.

Mai mult, si el face referire la faptul ca cei care contribuie mai mult la asigurarile sociale publice nu beneficiaza de servicii pe masura.
„In Codul Fiscal se precizeaza ca contributiile sociale obligatorii sunt acele prelevari pe care statul le percepe pentru asigurarea unor riscuri sociale, iar asiguratul va primi in contrapartida contributiei platite servicii. Intrebarea mea este daca eu platesc, la salariul pe care il am, mai mult de cinci ori decat e acolo, voi primi servicii de calitate?”, a punctat Done.

Guvernul a eliminat, la inceputul acestui an, plafonul de 5 salarii medii brute pe economie stabilit pentru anumite venituri in ceea ce priveste contributile la pansie si sanatate. Plafonarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, fiind prevazuta de Codul Fiscal, dar va fi eliminata incepand cu veniturile aferente lunii februarie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus