top banner

BNR vrea sa preia protectia consumatorilor de servicii bancare de la ANPC

08 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

BNR vrea sa preia protectia consumatorilor de servicii bancare de la ANPC

Foto Unsplash.com

Intr-o adresa catre Senat in legatura cu pozitia institutiei fata de un proiect legislativ vizand cresterea incluziunii financiare, BNR afirma ca doreste preluarea atributiilor ANPC privind protectia consumatorilor de produse si servicii bancare.
Este vorba de initiativa legislativa B667/2022 privind modificarea unor acte normative (este vizata legea 258/2017 privind costurile asociate conturilor de plati) in scopul cresterii incluziunii financiare. 
Proiectul legislativ pentru care Senatul a cerut opinia BNR si ANPC viza trecerea la BNR a competentelor ANPC privind aplicarea si respectarea prevederilor legii 258, limitarea incasarilor in numerar de catre institutiile publice din ianuarie 2026 si impulsionarea folosirii mijloacelor moderne de plata. 
In raspunsul BNR, semnat de Guvernatorul Isarescu, se arata ca Banca Centrala nu avizeaza propunerea legislativa din perspectiva preluarii de catre BNR a atributiilor ANPC in baza legii 258/2017.

“La nivelul Bancii Nationale a Romaniei au fost elaborate propuneri de ordin legislativ, in vederea stabilirii unui cadru legal prin care sa fie alocate Bancii Nationale a Romaniei competente privind protectia consumatorilor de produse si servicii financiar-bancare.
Prin acest demers, se doreste preluarea de catre banca centrala a atributiilor ANPC in ceea ce priveste produsele si serviciile bancare furnizate de entitatile aflate in aria de competenta a Bancii Nationale a Romaniei, potrivit cadrului legal in vigoare, fara a modifica pe fond continutul sau modul de exercitare a acestor competente. Propunerile legislative astfel formulate urmeaza sa fie comunicate initiatorului legislativ, in vederea promovarii proiectului de act normativ, pentru a fi supus dezbaterii parlamentare” se spune in avizul BNR. 
Cu alte cuvinte BNR, care nu are drept de initiativa legislativa, va incerca sa convinga unul sau mai multe grupuri parlamentare sau Guvernul sa elaboreze un proiect de lege, dupa modelul avansat de BNR, prin care protectia consumatorilor de servicii bancare sa treaca de la ANPC la BNR.
Motivul acestei schimbari de atitudine a BNR, care a cedat inainte de criza protectia consumatorilor de servicii bancare la ANPC, fara a transfera si personal sau expertiza, nu este clar.
Insa initiativa vine in contextul unor succese inregistrate de ANPC in demersurile sale de protectie a clientilor bancilor in fata practicilor comerciale incorecte, precum solutionarea recenta in justitie a disputei cu Raiffeisen Bank (banca a fost obligata sa restituie pentru mii de clienti sumele provenite din recalcularea ratelor la creditele in lei, euro si franci elvetieni in perioada 2006-2009, diferentele totalizand peste 19 milioane euro), si in contextul in care au existat numeroase situatii in care BNR a imbratisat de mai multe ori punctele de vedere ale bancilor in cadrul disputelor privind anumite initiative legislative (vezi, de exemplu, discutiile pe marginea adoptarii legii darii in plata).
Ramane de vazut daca si cine isi va asuma acest demers si ce se va intampla in situatia in care vor exista diferente intre proiectul legislativ propus si varianta gandita de BNR. 
ANPC contraataca
In raspusul ANPC oferit la randul sau Senatului, dincolo de aspectele concrete legate de modificarile legii 258/2017, autoritatea isi apara obiectul actual de activitate, venind cu cifre concrete pentru a demonstra rezultatele obtinute.
Astfel, din 2017 si pana in prezent, potrivit institutiei, la nivelul structurilor ANPC au fost analizate un numar de peste 15.800 de reclamatii impotriva bancilor, fiind restituita in final suma de 46 milioane euro. 
Raspunsul ANPC mai evidentiaza faptul catre intre autoritate si BNR a existat un dialog constant din care a rezultat preocuparea bancii centrale exclusiv in ceea ce priveste supravegherea prudentiala a pietei fara a asumarea politicii de protectie a consumatorilor, iar postura de avizator al operatorilor bancari de catre BNR ar conduce la suspiciuni vizand impartialitatea sa in ceea ce priveste modul de analiza si solutionare a petitiilor consumatorilor persoane fizice. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul