BNR reduce dobanda de politica monetara dupa 1 an si jumatate de pauza

BNR a redus dobanda de politica monetara la un minim istoric de 6%, in conditiile in care nivelul acesteia fusese mentinut la 6,25% din mai 2010.


Decizia BNR vine in intampinarea solicitarilor din partea bancherilor, care au pus si pe seama nivelului dobanzii de politica monetara costurile ridicate percepute clientilor la creditele in lei. Oficialii BNR au combatut mereu aceasta afirmatie, considerand ca nivelul de 6,25% este suficient de scazut pentru a permite o reducere a costurilor in piata.

Pe de alta parte, rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la un minim de 3,45%, lasand loc de manevra bancii centrale in zona dobanzilor din piata.

Reducerea dobanzii de politica monetara ar trebui sa atraga dupa sine o scadere a costului finantarii in lei. Totusi, in trecut, piata interbancara s-a dovedit a fi prea putin corelata cu decziile luate de BNR.

Banca Centrala nu a redus rezervele minime obligatorii. Rata rezervelor a ramas la nivelul de 15% la lei si 20% la valuta.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus