BNR reduce dobanda de politica monetara dupa 1 an si jumatate de pauza

BNR a redus dobanda de politica monetara la un minim istoric de 6%, in conditiile in care nivelul acesteia fusese mentinut la 6,25% din mai 2010.


Decizia BNR vine in intampinarea solicitarilor din partea bancherilor, care au pus si pe seama nivelului dobanzii de politica monetara costurile ridicate percepute clientilor la creditele in lei. Oficialii BNR au combatut mereu aceasta afirmatie, considerand ca nivelul de 6,25% este suficient de scazut pentru a permite o reducere a costurilor in piata.

Pe de alta parte, rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la un minim de 3,45%, lasand loc de manevra bancii centrale in zona dobanzilor din piata.

Reducerea dobanzii de politica monetara ar trebui sa atraga dupa sine o scadere a costului finantarii in lei. Totusi, in trecut, piata interbancara s-a dovedit a fi prea putin corelata cu decziile luate de BNR.

Banca Centrala nu a redus rezervele minime obligatorii. Rata rezervelor a ramas la nivelul de 15% la lei si 20% la valuta.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus