BNR reduce dobanda de politica monetara dupa 1 an si jumatate de pauza

BNR a redus dobanda de politica monetara la un minim istoric de 6%, in conditiile in care nivelul acesteia fusese mentinut la 6,25% din mai 2010.


Decizia BNR vine in intampinarea solicitarilor din partea bancherilor, care au pus si pe seama nivelului dobanzii de politica monetara costurile ridicate percepute clientilor la creditele in lei. Oficialii BNR au combatut mereu aceasta afirmatie, considerand ca nivelul de 6,25% este suficient de scazut pentru a permite o reducere a costurilor in piata.

Pe de alta parte, rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la un minim de 3,45%, lasand loc de manevra bancii centrale in zona dobanzilor din piata.

Reducerea dobanzii de politica monetara ar trebui sa atraga dupa sine o scadere a costului finantarii in lei. Totusi, in trecut, piata interbancara s-a dovedit a fi prea putin corelata cu decziile luate de BNR.

Banca Centrala nu a redus rezervele minime obligatorii. Rata rezervelor a ramas la nivelul de 15% la lei si 20% la valuta.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus