BNR mentine dobanda cheie dar modifica dobanzile la facilitatile de credit si depozit

BNR a decis sa reduca intervalul in care pot varia ratele de dobanda aferente creditelor si depozitelor ce pot fi obtinute de bancile comerciale cu 1 punct procentual.

Astfel, dobanda la facilitate de creidtare va fi de 8,25%, in loc de 9,25%, in timp ce in cazul depozitelor, dobanda acordata creste de la 1,25% la 2,25%. Modificarea este motivate de BNR prin dorinta de a tempera volatilitatea dobanzilor pe pietele monetara si bancara.

Aceasta este prima modificare a intervalului, de la introducerea sa in mai 2008, cu toate ca discutii despre o posibila restrangere au mai existat si in ultimii 2 ani.

Totodata, in sedinta din 2 mai, consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 5,25%, precum si mentinerea neschimbata a nivelul rezervelor minime obligatorii.

“Aceste decizii sunt menite sa intareasca in continuare transmisia semnalului ratei dobanzii de politica monetara, tendinta ce se va reflecta pozitiv pe piata creditului in moneda nationala, prin reducerea treptata a costurilor finantarilor noi”, se precizeaza in comunicatul BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus