BNR mentine dobanda cheie dar modifica dobanzile la facilitatile de credit si depozit

BNR a decis sa reduca intervalul in care pot varia ratele de dobanda aferente creditelor si depozitelor ce pot fi obtinute de bancile comerciale cu 1 punct procentual.

Astfel, dobanda la facilitate de creidtare va fi de 8,25%, in loc de 9,25%, in timp ce in cazul depozitelor, dobanda acordata creste de la 1,25% la 2,25%. Modificarea este motivate de BNR prin dorinta de a tempera volatilitatea dobanzilor pe pietele monetara si bancara.

Aceasta este prima modificare a intervalului, de la introducerea sa in mai 2008, cu toate ca discutii despre o posibila restrangere au mai existat si in ultimii 2 ani.

Totodata, in sedinta din 2 mai, consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 5,25%, precum si mentinerea neschimbata a nivelul rezervelor minime obligatorii.

“Aceste decizii sunt menite sa intareasca in continuare transmisia semnalului ratei dobanzii de politica monetara, tendinta ce se va reflecta pozitiv pe piata creditului in moneda nationala, prin reducerea treptata a costurilor finantarilor noi”, se precizeaza in comunicatul BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus