BNR isi mentine prognoza: in 2013 vom avea o rata a inflatiei de 3,5%

BNR nu a revenit asupra scenariului de baza privind rata inflatiei. Valoarea prognozata ramane la 3.5% pentru anul curent si la 3,2% pentru 2014.


Valorile sunt similare celor indicate in Raportul BNR din noiembrie 2012. Tina de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.

Proiectia curenta prevede atingerea unui maxim al ratei anuale a inflatiei de 5,9% in trimestrul II din 2013, urmata de o atenuare semnificativa pana la inceputul anului 2014 si de consolidarea pentru restul intervalului in aproapierea nivelului de 3%.

De altfel, cu doar 2 zile inainte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca se asteapta ca in prima parte a anului rata inflatiei sa ajunga la 5-6%, dar valoarea exacta depinde de evolutia preturilor volatile, respectiv a celoe din agricultura.

Aceeasi idee a fost reluata si in Rpaortul asupra inflatiei prezentat pe 7 februarie.

“Accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in trimestrul al II-lea va reflecta exclusiv evolutia componentelor exogene din punct de vedere al sferei de actiune a politicii monetare – preturile administrate, cele volatile alimentare (LFO), ale combustibililor si produselor din tutun si bauturilor alcoolice”, se precizeaza in raportul asupra inflatiei.

“Riscurile externe cele mai relevante provin din potentialul cresterii pe termen mediu a volatilitatii fluxurilor de capital destinate finantarii economiei interne, pe fondul incertitudinilor care se mentin cu privire la intervalul de timp necesar redresarii economiei UE, in special a celei din zona euro", se mai arata in raport.

In 2012, rata inflatiei a cunoscut un trend ascendent in ultimele luni si a ajuns in decembrie la 4,95%, in afara intervalului de variatie din jurul tintei.

De altfel, in luna noiembrie a anului trecut BNR a si modificat prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3,2% la 5,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus