BNR isi mentine prognoza: in 2013 vom avea o rata a inflatiei de 3,5%

BNR nu a revenit asupra scenariului de baza privind rata inflatiei. Valoarea prognozata ramane la 3.5% pentru anul curent si la 3,2% pentru 2014.


Valorile sunt similare celor indicate in Raportul BNR din noiembrie 2012. Tina de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.

Proiectia curenta prevede atingerea unui maxim al ratei anuale a inflatiei de 5,9% in trimestrul II din 2013, urmata de o atenuare semnificativa pana la inceputul anului 2014 si de consolidarea pentru restul intervalului in aproapierea nivelului de 3%.

De altfel, cu doar 2 zile inainte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca se asteapta ca in prima parte a anului rata inflatiei sa ajunga la 5-6%, dar valoarea exacta depinde de evolutia preturilor volatile, respectiv a celoe din agricultura.

Aceeasi idee a fost reluata si in Rpaortul asupra inflatiei prezentat pe 7 februarie.

“Accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in trimestrul al II-lea va reflecta exclusiv evolutia componentelor exogene din punct de vedere al sferei de actiune a politicii monetare – preturile administrate, cele volatile alimentare (LFO), ale combustibililor si produselor din tutun si bauturilor alcoolice”, se precizeaza in raportul asupra inflatiei.

“Riscurile externe cele mai relevante provin din potentialul cresterii pe termen mediu a volatilitatii fluxurilor de capital destinate finantarii economiei interne, pe fondul incertitudinilor care se mentin cu privire la intervalul de timp necesar redresarii economiei UE, in special a celei din zona euro", se mai arata in raport.

In 2012, rata inflatiei a cunoscut un trend ascendent in ultimele luni si a ajuns in decembrie la 4,95%, in afara intervalului de variatie din jurul tintei.

De altfel, in luna noiembrie a anului trecut BNR a si modificat prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3,2% la 5,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus