BNR isi mentine prognoza: in 2013 vom avea o rata a inflatiei de 3,5%

BNR nu a revenit asupra scenariului de baza privind rata inflatiei. Valoarea prognozata ramane la 3.5% pentru anul curent si la 3,2% pentru 2014.


Valorile sunt similare celor indicate in Raportul BNR din noiembrie 2012. Tina de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.

Proiectia curenta prevede atingerea unui maxim al ratei anuale a inflatiei de 5,9% in trimestrul II din 2013, urmata de o atenuare semnificativa pana la inceputul anului 2014 si de consolidarea pentru restul intervalului in aproapierea nivelului de 3%.

De altfel, cu doar 2 zile inainte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca se asteapta ca in prima parte a anului rata inflatiei sa ajunga la 5-6%, dar valoarea exacta depinde de evolutia preturilor volatile, respectiv a celoe din agricultura.

Aceeasi idee a fost reluata si in Rpaortul asupra inflatiei prezentat pe 7 februarie.

“Accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in trimestrul al II-lea va reflecta exclusiv evolutia componentelor exogene din punct de vedere al sferei de actiune a politicii monetare – preturile administrate, cele volatile alimentare (LFO), ale combustibililor si produselor din tutun si bauturilor alcoolice”, se precizeaza in raportul asupra inflatiei.

“Riscurile externe cele mai relevante provin din potentialul cresterii pe termen mediu a volatilitatii fluxurilor de capital destinate finantarii economiei interne, pe fondul incertitudinilor care se mentin cu privire la intervalul de timp necesar redresarii economiei UE, in special a celei din zona euro", se mai arata in raport.

In 2012, rata inflatiei a cunoscut un trend ascendent in ultimele luni si a ajuns in decembrie la 4,95%, in afara intervalului de variatie din jurul tintei.

De altfel, in luna noiembrie a anului trecut BNR a si modificat prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3,2% la 5,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus