BNR isi mentine prognoza: in 2013 vom avea o rata a inflatiei de 3,5%

BNR nu a revenit asupra scenariului de baza privind rata inflatiei. Valoarea prognozata ramane la 3.5% pentru anul curent si la 3,2% pentru 2014.


Valorile sunt similare celor indicate in Raportul BNR din noiembrie 2012. Tina de inflatie este de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.

Proiectia curenta prevede atingerea unui maxim al ratei anuale a inflatiei de 5,9% in trimestrul II din 2013, urmata de o atenuare semnificativa pana la inceputul anului 2014 si de consolidarea pentru restul intervalului in aproapierea nivelului de 3%.

De altfel, cu doar 2 zile inainte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca se asteapta ca in prima parte a anului rata inflatiei sa ajunga la 5-6%, dar valoarea exacta depinde de evolutia preturilor volatile, respectiv a celoe din agricultura.

Aceeasi idee a fost reluata si in Rpaortul asupra inflatiei prezentat pe 7 februarie.

“Accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in trimestrul al II-lea va reflecta exclusiv evolutia componentelor exogene din punct de vedere al sferei de actiune a politicii monetare – preturile administrate, cele volatile alimentare (LFO), ale combustibililor si produselor din tutun si bauturilor alcoolice”, se precizeaza in raportul asupra inflatiei.

“Riscurile externe cele mai relevante provin din potentialul cresterii pe termen mediu a volatilitatii fluxurilor de capital destinate finantarii economiei interne, pe fondul incertitudinilor care se mentin cu privire la intervalul de timp necesar redresarii economiei UE, in special a celei din zona euro", se mai arata in raport.

In 2012, rata inflatiei a cunoscut un trend ascendent in ultimele luni si a ajuns in decembrie la 4,95%, in afara intervalului de variatie din jurul tintei.

De altfel, in luna noiembrie a anului trecut BNR a si modificat prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3,2% la 5,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus