BNR decide sa pastreze neschimbate dobanda cheie si rezervele minime

Asa cum au anticipat aproape toti analistii, BNR nu a modificat nici in sedinta de la finalul lunii martie dobanda de politica monetara, in conditiile in care presiunile inflationiste raman puternice.


Astfel, rata dobanzii de politica monetara ramane la nivelul de 5,25%, nivel neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii atat pentru lei cat si pentru euro.

“Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macro-economici releva reluarea dezinflatiei, dupa accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in luna ianuarie 2013, precum si o relativa ameliorare a activitatii economice, sustinuta de evolutia favorabila a exporturilor nete”, se precizeaza in comunicatul BNR ulterior sedintei din 28 martie.

Rata inflatiei a coborat la 5,65% in februarie,dar se mentine in continuare in afara intervalului de variatie din jurul tintei si deasupra nivelului inregistrat in decembrie 2012.

“Pe masura calmarii situatiei politice si financiare interne, BNR a calibrat atent instrumentele de politica monetara, inclusiv prin modificarea manierei de gestionare a lichiditatii din ferma in adecvata, ceea ce a determinat ameliorarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara si implicit reducerea semnificativa a nivelului ratelor dobanzilor interbancare”, se mai precizeaza in comunicatul BNR.

Pastrarea neschimbata a dobanzii cheie aduce insa un prejudiciu celor care s-au imprumutat sau doresc sa se imprumute in moneda nationala. In conditiile in care dobanda cheie nu scade sansele ca dobanzile interbancare si implicit, dobanzile percepute de banci, sa scada sunt reduse.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus