BNR decide sa pastreze neschimbate dobanda cheie si rezervele minime

Asa cum au anticipat aproape toti analistii, BNR nu a modificat nici in sedinta de la finalul lunii martie dobanda de politica monetara, in conditiile in care presiunile inflationiste raman puternice.


Astfel, rata dobanzii de politica monetara ramane la nivelul de 5,25%, nivel neschimbat din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii atat pentru lei cat si pentru euro.

“Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macro-economici releva reluarea dezinflatiei, dupa accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in luna ianuarie 2013, precum si o relativa ameliorare a activitatii economice, sustinuta de evolutia favorabila a exporturilor nete”, se precizeaza in comunicatul BNR ulterior sedintei din 28 martie.

Rata inflatiei a coborat la 5,65% in februarie,dar se mentine in continuare in afara intervalului de variatie din jurul tintei si deasupra nivelului inregistrat in decembrie 2012.

“Pe masura calmarii situatiei politice si financiare interne, BNR a calibrat atent instrumentele de politica monetara, inclusiv prin modificarea manierei de gestionare a lichiditatii din ferma in adecvata, ceea ce a determinat ameliorarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara si implicit reducerea semnificativa a nivelului ratelor dobanzilor interbancare”, se mai precizeaza in comunicatul BNR.

Pastrarea neschimbata a dobanzii cheie aduce insa un prejudiciu celor care s-au imprumutat sau doresc sa se imprumute in moneda nationala. In conditiile in care dobanda cheie nu scade sansele ca dobanzile interbancare si implicit, dobanzile percepute de banci, sa scada sunt reduse.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus