BERD saluta deciziile luate de liderii europeni in privinta Greciei

Economistul sef al BERD si-a aratat sustinerea in privinta deciziilor luate pentru salvarea Greciei de la faliment. Problema este modul cum vor fi aplicate politicile de autoritatile elene.


“Liderii UE au dat dovada de un sentiment puternic de responsabilitate colectiva, trecand peste diferentele de opinie in vederea atingerii unei unice solutii care implica atat sectorul public cat si pe cel privat. Acest rezultat inseamna o crestere a soliditatii Uniunii Europene”, a precizat Erik Berglof, economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Dupa ce solutiile au fost gasite, piatra de incercare o reprezinta insa modul in care autoritatile, in special guvernul elen, vor respecta planul de restructurare. Un rezultat pozitiv ar duce la imbunatatirea situatiei in intreaga zona a Europei de Est, a carei revenire economica a fost mai lenta decat in alte regiuni la nivel mondial.

“Anuntul privind solutiile este un pas important spre asigurarea stabilitatii. Masuri suplimentare ar putea fi necesare pe parcurs”, a mentionat Berglof.

La finalul saptamanii trecute, liderii zonei euro s-au intalnit in cadrul unui summit de urgenta unde au pus la punct un plan de restructurare si finantare suplimentata pentru Grecia, in scopul evitarii falimentului si a contagiunii financiare in regiune.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus