BCR: imbatranirea populatiei va afecta puternic economia, in lipsa unor reforme structurale

Imbatranirea populatiei continua sa se accelereze iar efectele negative se vor vedea in special in franarea cresterii economice si o mai mare presiune pe bugetul de stat, conform unui raport BCR.


Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc 3 efecte economice majore, conform analistilor BCR – incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung.

Astfel, conform statisticilor BCR, unul din 7 romani are peste 65 ani. In lipsa unei imbunatatiri rapide a natalitatii, unul din 5 romani va avea peste 65 ani in anul 2030, iar in 2060 raportul va ajunge la 1 din 3.

Cea mai grava situatie se intalneste in sectorul agricol, unde o treime din persoanele ocupate au peste 55 ani.

Situatia este generata de numarul mare de nasteri din anii 1967-1970, ceea ce va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035.

“Economisirea individuala a fiecaruia dintre noi devine astfel o necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. In caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii”, a precizat Eugen Sinca, analist sef al BCR.

In prezent, numai 9% din pensionarii romani isi permit o vacanta de o saptamana pe an departe de casa, fata de 76% din pensionarii germani, conform statisticilor bancii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus