Bancnota de 5 euro si-a schimbat infatisarea

Banca Centrala Europeana a prezentat noua bancnota de 5 euro. Filigranul si holograma prezinta portretul Europei, personaj din mitologia greaca.


Pe langa aceste doua elemente de siguranta, bancnota mai include si un numar verde-smarald, care atrage privirea si isi schimba culoarea in albastru-inchis.

Bancnota de 5 euro va incepe sa fie emisa din 2 mai, urmand ca celelalte cupiuri sa isi schimbe la randul lor infatisarea pe parcursul anilor urmatori.

Aceasta este prima schimbare prin care trec bancotele euro de la lansarea acestora in 2002.

Initial, bancnotele din prima serie vor circula in paralel cu cele noi, insa vor fi retrase treptat si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte mijloace legate de plata. Ele isi vor pastra insa valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate oricand la bancile centrale nationale din zona euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus