Bancnota de 5 euro si-a schimbat infatisarea

Banca Centrala Europeana a prezentat noua bancnota de 5 euro. Filigranul si holograma prezinta portretul Europei, personaj din mitologia greaca.


Pe langa aceste doua elemente de siguranta, bancnota mai include si un numar verde-smarald, care atrage privirea si isi schimba culoarea in albastru-inchis.

Bancnota de 5 euro va incepe sa fie emisa din 2 mai, urmand ca celelalte cupiuri sa isi schimbe la randul lor infatisarea pe parcursul anilor urmatori.

Aceasta este prima schimbare prin care trec bancotele euro de la lansarea acestora in 2002.

Initial, bancnotele din prima serie vor circula in paralel cu cele noi, insa vor fi retrase treptat si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte mijloace legate de plata. Ele isi vor pastra insa valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate oricand la bancile centrale nationale din zona euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus