Bancile cipriote raman inchise pana marti

Dupa ce parlamentul a respins taxa pe depozite, oficialii ciprioti au solicitat ca bancile sa ramana inchise pana marti pentru  a preveni retragerile masive pana la gasirea de noi surse de finantare.

Chiar daca cipriotii au scapat de taxa pe depozite, care a generat la inceputul saptamanii proteste puternice in randul populatiei din Cipru, activitatea bancara nu s-a reluat iar bancile vor ramane inchise pana marti, informeaza BBC.

Acest lucru inseamna ca nu sunt permise tranzactiile pe cont, iar populatia are acces la bani doar prin intermediul bancomatelor care au fost permanent realimentate in ultimele zile. Chiar si asa, unele bancomate nu mai au bani iar in unele magazine nu se mai accepta plata cu cardul, noteaza reporterii BBC aflati in Cipru.


Oficialii sunt contra-cronometru in incercarea de a gasi noi surse de finantare astfel incat sa faca rost de cele aproximativ 6 miliarde de euro contributie proprie de care au nevoie pentru a obtine un imprumut de 10 miliarde euro de la FMI si UE.

Autoritatile au nevoie de acesti bani pentru sustine in special sistemul financiar aflat in stare critica. Dar, variantele de a face rost de bani rapid nu sunt numeroase. Una din optiunile luate in calcul a fost obtinerea unui imprumut de la guvernul rus, in conditiile in care o mare parte din depozitele din Cipru sunt detinute de cetateni din Rusia.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus