Bancile cipriote raman inchise pana marti

Dupa ce parlamentul a respins taxa pe depozite, oficialii ciprioti au solicitat ca bancile sa ramana inchise pana marti pentru  a preveni retragerile masive pana la gasirea de noi surse de finantare.

Chiar daca cipriotii au scapat de taxa pe depozite, care a generat la inceputul saptamanii proteste puternice in randul populatiei din Cipru, activitatea bancara nu s-a reluat iar bancile vor ramane inchise pana marti, informeaza BBC.

Acest lucru inseamna ca nu sunt permise tranzactiile pe cont, iar populatia are acces la bani doar prin intermediul bancomatelor care au fost permanent realimentate in ultimele zile. Chiar si asa, unele bancomate nu mai au bani iar in unele magazine nu se mai accepta plata cu cardul, noteaza reporterii BBC aflati in Cipru.


Oficialii sunt contra-cronometru in incercarea de a gasi noi surse de finantare astfel incat sa faca rost de cele aproximativ 6 miliarde de euro contributie proprie de care au nevoie pentru a obtine un imprumut de 10 miliarde euro de la FMI si UE.

Autoritatile au nevoie de acesti bani pentru sustine in special sistemul financiar aflat in stare critica. Dar, variantele de a face rost de bani rapid nu sunt numeroase. Una din optiunile luate in calcul a fost obtinerea unui imprumut de la guvernul rus, in conditiile in care o mare parte din depozitele din Cipru sunt detinute de cetateni din Rusia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?
Ce efecte va avea majorarea dobanzii de politica monetara a BNR?

Cu o inflatie ce ameninta sa sara de 7% la finalul acestui an (exista o banca importanta din Romania ce prognozeaza o inflatie de 7,3% in decembrie), Banca Nationala a decis pe 5 octombrie sa urce dobanda de politica monetara de la 1,25% (minimul istoric) la 1,5%.

7 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus