Bancile cipriote raman inchise pana marti

Dupa ce parlamentul a respins taxa pe depozite, oficialii ciprioti au solicitat ca bancile sa ramana inchise pana marti pentru  a preveni retragerile masive pana la gasirea de noi surse de finantare.

Chiar daca cipriotii au scapat de taxa pe depozite, care a generat la inceputul saptamanii proteste puternice in randul populatiei din Cipru, activitatea bancara nu s-a reluat iar bancile vor ramane inchise pana marti, informeaza BBC.

Acest lucru inseamna ca nu sunt permise tranzactiile pe cont, iar populatia are acces la bani doar prin intermediul bancomatelor care au fost permanent realimentate in ultimele zile. Chiar si asa, unele bancomate nu mai au bani iar in unele magazine nu se mai accepta plata cu cardul, noteaza reporterii BBC aflati in Cipru.


Oficialii sunt contra-cronometru in incercarea de a gasi noi surse de finantare astfel incat sa faca rost de cele aproximativ 6 miliarde de euro contributie proprie de care au nevoie pentru a obtine un imprumut de 10 miliarde euro de la FMI si UE.

Autoritatile au nevoie de acesti bani pentru sustine in special sistemul financiar aflat in stare critica. Dar, variantele de a face rost de bani rapid nu sunt numeroase. Una din optiunile luate in calcul a fost obtinerea unui imprumut de la guvernul rus, in conditiile in care o mare parte din depozitele din Cipru sunt detinute de cetateni din Rusia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus