top banner

Bancile cipriote raman inchise pana marti

21 Martie 2013 | Autor: Conso

Dupa ce parlamentul a respins taxa pe depozite, oficialii ciprioti au solicitat ca bancile sa ramana inchise pana marti pentru  a preveni retragerile masive pana la gasirea de noi surse de finantare.
Chiar daca cipriotii au scapat de taxa pe depozite, care a generat la inceputul saptamanii proteste puternice in randul populatiei din Cipru, activitatea bancara nu s-a reluat iar bancile vor ramane inchise pana marti, informeaza BBC.
Acest lucru inseamna ca nu sunt permise tranzactiile pe cont, iar populatia are acces la bani doar prin intermediul bancomatelor care au fost permanent realimentate in ultimele zile. Chiar si asa, unele bancomate nu mai au bani iar in unele magazine nu se mai accepta plata cu cardul, noteaza reporterii BBC aflati in Cipru.
Oficialii sunt contra-cronometru in incercarea de a gasi noi surse de finantare astfel incat sa faca rost de cele aproximativ 6 miliarde de euro contributie proprie de care au nevoie pentru a obtine un imprumut de 10 miliarde euro de la FMI si UE.
Autoritatile au nevoie de acesti bani pentru sustine in special sistemul financiar aflat in stare critica. Dar, variantele de a face rost de bani rapid nu sunt numeroase. Una din optiunile luate in calcul a fost obtinerea unui imprumut de la guvernul rus, in conditiile in care o mare parte din depozitele din Cipru sunt detinute de cetateni din Rusia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Pretul energiei a inceput sa scada accelerat

Pretul energiei a inceput sa scada accelerat

Atat energia electrica cat si gazele naturale s-au departat semnificativ de maximele istorice, dovada a scaderii cererii din industrie, a programelor de economisire si temperarii elanului speculativ.

19 Oct 2022 | Banii si economia
Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Urmeaza un nou puseu inflationist? Atentie la dobanzi!

Scoaterea majoritatii firmelor medii de sub plafonul de pret la energia electrica poate determina noi scumpiri in economie, pe masura cresterii costurilor de productie, iar majorarea inflatiei se poate reflecta in dobanzi mai mari la credite si depozite.

28 Sep 2022 | Banii si economia
Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Inflatia revine pe crestere in august, scaderea dobanzilor se poate amana

Dupa un mic pas inapoi in iulie, inflatia a continuat sa creasca in august spre dezamagirea debitorilor si bucuria celor cu economii ce pot fi plasate in depozite sau titluri de stat.

12 Sep 2022 | Banii si economia
Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?

08 Sep 2022 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul