Au inceput negocierile pe bugetul UE

Liderii UE se intalnesc la Bruxelles pentru a discuta modul in care vor imparti banii pe urmatorii 7 ani. Multe state doresc sa reduca bugetul UE, asa cum s-a intamplat si cu bugetele nationale.


In timp ce Comisia Europeana a propus un buget mai mare cu 4,8% pentru perioada 2014-2020, marile state contributoare vor sa isi reduca cheltuielile.

Romania si restul tarilor est-europene sunt impotriva reducerii fondurilor de coeziune, adica banii care sunt distribuiti pentru a ajuta statele cele mai sarace.

Potrivit BBC, interesele sunt extrem de diverse. Olanda si Suedia vor inghetarea cheltuielilor, Marea Britanie si Germania isi doresc o reducere a bugetului UE, iar Franta nu vrea sa auda de reducerea fondurilor pentru agricultura.

Daca statele membre nu ajung la un acord, atunci bugetul pe 2013 va fi utilizat si in 2014. Romania ar avea de castigat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus