ANAF vrea acces direct la datele celor care detin domenii .ro

Fiscul vrea sa aiba acces direct la baza de date care contine datele de identificare ale persoanelor fizice care detin domenii cu extensia .ro. Institutia anunta ca va semna un protocol de colaborare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica - I.C.I. Bucuresti in acest scop.

In baza protocolului, ICI Bucuresti va pune la dispozitia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) datele necesare pentru ''indeplinirea atributiilor care ii revin privind colectarea veniturilor si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale''.

Protocolul are ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia .ro, inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro), anunta ANAF printr-un comunicat de presa.

„Furnizarea datelor de catre ICI Bucuresti se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare”, se precizeaza in comunicat.

Cum se va derula schimbul de informatii

Directia Generala Tehnologia Informatiei din cadrul ANAF va asigura aplicatia informatica de interogare domeniu/vizualizare raspuns, prin care vor fi obtinute informatii despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din Romania.

La randul sau, compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucuresti, va dezvolta serviciu web prin care se vor transmite informatiile, conform procedurii comune de lucru.

In prezent, in Parlament exista un proiect referitor la prezentarea publica a datelor de contact ale persoanelor fizice care detin domenii web fara consimtamantul acestora.

Acesta a fost, insa, respins de senatori la finalul anului trecut, si ulterior a fost blocat dupa ce guvernul a aratat ca o astfel de masura incalca normele Uniunii Europene.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus