ANAF vrea acces direct la datele celor care detin domenii .ro

Fiscul vrea sa aiba acces direct la baza de date care contine datele de identificare ale persoanelor fizice care detin domenii cu extensia .ro. Institutia anunta ca va semna un protocol de colaborare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica - I.C.I. Bucuresti in acest scop.

In baza protocolului, ICI Bucuresti va pune la dispozitia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) datele necesare pentru ''indeplinirea atributiilor care ii revin privind colectarea veniturilor si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale''.

Protocolul are ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia .ro, inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro), anunta ANAF printr-un comunicat de presa.

„Furnizarea datelor de catre ICI Bucuresti se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare”, se precizeaza in comunicat.

Cum se va derula schimbul de informatii

Directia Generala Tehnologia Informatiei din cadrul ANAF va asigura aplicatia informatica de interogare domeniu/vizualizare raspuns, prin care vor fi obtinute informatii despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din Romania.

La randul sau, compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucuresti, va dezvolta serviciu web prin care se vor transmite informatiile, conform procedurii comune de lucru.

In prezent, in Parlament exista un proiect referitor la prezentarea publica a datelor de contact ale persoanelor fizice care detin domenii web fara consimtamantul acestora.

Acesta a fost, insa, respins de senatori la finalul anului trecut, si ulterior a fost blocat dupa ce guvernul a aratat ca o astfel de masura incalca normele Uniunii Europene.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic
Cum ne-a scazut pretul la utilitati fara sa simtim nimic

Inflatia pe noiembrie a surprins pe toata lumea, afisand o dinamica in scadere fata de octombrie in conditiile in care tot mai multi se plang de noile cresteri ale preturilor. Cum a fost posibil?

20 Decembrie 2021 | Banii si economia

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record
In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.

25 Noiembrie 2021 | Banii si economia

Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate
Cu cat vor majora inflatia noile facturi la gaze si electricitate

Preconizatele cresteri de preturi la utilitati vor avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste valorile inflatiei din lunile mai reci ale anului iar preturile la gaze vor reprezenta un adevarat factor de presiune.

20 Octombrie 2021 | Banii si economia

Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza
Ecartul dintre inflatie si dobanzile la termen se majoreaza

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a depasit 6% in vreme ce dobanzile la depozite par batute in cuie, iar titlurile de stat la un an ofera in prezent o pierdere de 2,8% in termeni reali, cu tendinte de crestere in lunile viitoare.

13 Octombrie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus