ANAF vrea acces direct la datele celor care detin domenii .ro

Fiscul vrea sa aiba acces direct la baza de date care contine datele de identificare ale persoanelor fizice care detin domenii cu extensia .ro. Institutia anunta ca va semna un protocol de colaborare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica - I.C.I. Bucuresti in acest scop.

In baza protocolului, ICI Bucuresti va pune la dispozitia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) datele necesare pentru ''indeplinirea atributiilor care ii revin privind colectarea veniturilor si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale''.

Protocolul are ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia .ro, inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro), anunta ANAF printr-un comunicat de presa.

„Furnizarea datelor de catre ICI Bucuresti se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare”, se precizeaza in comunicat.

Cum se va derula schimbul de informatii

Directia Generala Tehnologia Informatiei din cadrul ANAF va asigura aplicatia informatica de interogare domeniu/vizualizare raspuns, prin care vor fi obtinute informatii despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din Romania.

La randul sau, compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucuresti, va dezvolta serviciu web prin care se vor transmite informatiile, conform procedurii comune de lucru.

In prezent, in Parlament exista un proiect referitor la prezentarea publica a datelor de contact ale persoanelor fizice care detin domenii web fara consimtamantul acestora.

Acesta a fost, insa, respins de senatori la finalul anului trecut, si ulterior a fost blocat dupa ce guvernul a aratat ca o astfel de masura incalca normele Uniunii Europene.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus