top banner
Un proiect susținut de
BCR

Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

07 Februarie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Moda investitiei in criptomonede a devenit tot mai raspandita anul trecut, pe fondul revenirii marilor economii ale lumii la o turatie apropiata de cea normala, mentinerii dobanzilor reduse si cresterii apetitului de risc din partea investitorilor. Dar lucrurile se pot schimba in 2022.

Bitcoinul, vedeta crypto, a intrat in atentia publicului dupa 2010, cand existau temeri ca iesirea din marea criza financiara cu ajutorul extinderii masei monetare ar duce la hiperinflatie si deci la pierderea valorii banilor traditionali. 

Iar Bitcoinul, cu un numar fix de unitati monetare care puteau fi minate, parea o protectie nimerita in calea devalorizarii banilor. La fel ca si aurul, care a cunoscut la randul sau o ascensiune viguroasa in aceasi perioada. 

Bitcoinul a intrat intr-un con de umbra pana in 2017 cand a cunoscut, brusc, o ascensiune fulgeratoare de la 1.000 dolari la inceputul anului la 19.000 dolari in decembrie, fara sa se intample nimic care sa confirme temerile initiale legate de inflatie. 

Urmeaza apoi o corectie pana la 3.500 dolari in 2019 iar criptomoneda atinge iar maximul de 19.000 la finalul lui 2020. De acolo incepe un nou raliu care duce cotatiile la peste 65.000 dolari in noiembrie 2021 iar in prezent suntem intr-o corectie prelungita si cotatii care se apropie de 40.000 dolari. 

Aglomeratie tot mai mare pe strada crypto

De la explozia Bitcoin din 2017, piata crypto a devenit foarte animata, Bitcoinul (capitalizare 800 miliarde dolari) fiind secondat de o multime de alte monede virtuale - Ethereum (400 miliarde), Binance Coin, Tether (80 miliarde), Cardano, Solana, Ripple, Dogecoin, Shiba Inu, etc. 

Faptul ca monede aparute ca o gluma, precum Dogecoin sau Shiba Inu (monede cu niste caini inscriptionati), au ajuns sa valoreze 22, respectiv 15 miliarde dolari, arata ca gluma a inceput sa se ingroase si apetitul speculatorilor a devenit greu de temperat.

Asta chiar si in contextul aparitiei unor inselatorii precum Squid (o criptomoneda lansata pentru achizitii intr-un viitor joc video care sa copieze celebrul Jocul Calamarului de pe Netflix, dar care s-a dovedit o promisiune neonorata de fondatorii care au fugit cu banii stransi de la primii cumparatori ai tokenului) sau Holoride (aici cumparatorii  au cumparat actiuni de la...boti care au marcat repede profitul, iar cotatiile s-au prabusit).

Politica monetara si criza energetica pot schimba regulile jocului

In vreme ce optimistii crypto vad in anuntata aparitie a Metaversului o piata asigurata pentru cryptomonede, posibilitatea cresterii dobanzilor in lupta bancilor centrale cu inflatia si reglementarea domeniului contrabalanseaza acest efect.

Entuziasmul fata de criptomonde a fost alimentat de dobanzile mentinute jos, astfel incat investitorii s-au orientat dinspre pietele monetare spre cele de actiuni sau, pentru cei dispusi sa riste foarte mult, spre pietele crypto. 

Lucrurile se pot schimba insa odata cu inasprirea politicii monetare in SUA, economia americana dand tonul in buna parte din economia globala (sunt asteptate cel putin 3 runde de majorari ale dobanzii Fed in SUA in 2022)

O analiza UBS pentru clien?ii b?ncii, citata de Markets Insider, arata ca cresterea dobanzilor de referinta de catre Rezerva Federala va reduce atractia exercitata de bitcoin, deoarece vor scadea presiunile inflationiste asupra dolarului care i-au facut pe mul?i sa cread? ca bitcoin si celelalte criptomonede ar putea fi o alternativa pentru economii si investitii.

In plus, cresterea preturilor la energie a redus considerabil profitabilitatea minarii de bitcoin, iar taierea recenta a internetului din Kazahstan, tara unde se afla aproximativ 12% din puterea de calcul folosita pentru minarea bitcoin, a expus vulnerabilitatile cu care se confrunta aceasta tehnologie.

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Universul investițional al lui George – studiu de caz

Universul investițional al lui George – studiu de caz

George tocmai a intrat în câmpul muncii: mai are de traversat câteva mici etape în desăvârșirea profesională teoretică, dar consideră că o poate face mai eficient cumulând învățatul teoriei cu experiența practică. Deși nu a avut prea mare legătură cu domeniul economiei, și-a însușit regula binecunoscută 50/30/20, așadar știe că ar fi bine să aloce din timp, lună de lună, o cincime din câștiguri pentru economisire/investire.

26 Sep 2022 | Banchereza
Toma, banii și valoarea bunurilor

Toma, banii și valoarea bunurilor

Am simțit nevoia să punctez câteva explicații referitoare la subiectul descris în titlu, pentru că în periplul meu cotidian am întâlnit adesea multă confuzie. În primele lecții despre antreprenoriat predate de orice dascăl, se pornește de la identificarea celor necesare pentru a putea transpune o idee de afaceri într-o afacere concretă.

09 Sep 2022 | Banchereza
Inflatia si economiile lui Andrei – studiu de caz

Inflatia si economiile lui Andrei – studiu de caz

Andrei e un tanar inteligent, educat, absolvent al unei facultati tehnice: s-a angajat in urma cu un an la o companie de top si castiga relativ bine, pentru nivelul si experienta sa. Si-a mai luat si un job part-time si, una peste alta, veniturile sale nete se cifreaza, de la inceput si pana acum, la 5.000 de lei pe luna.

18 Aug 2022 | Banchereza
Dictionar explicativ detaliat al termenilor economici –  CONTRACTUL

Dictionar explicativ detaliat al termenilor economici – CONTRACTUL

Am consultat cateva catalogari ale unor motoare online sa vad care ar fi cei mai cautati termeni economici pe internet. Nu m-am rezumat la clasicul Google si nici nu m-am oprit la limba romana (am luat cautari si pentru engleza, franceza si germana) si asa am facut o prima lista de sase, pe care o sa incerc sa ii descriu un pic altfel, cate unul pe luna, la rubrica Banchereza, proiect realizat in colaborare de BCR si Conso.ro

25 Iul 2022 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul