top banner
Un proiect susținut de
BCR

Toma, banii și valoarea bunurilor

09 Septembrie 2022 | Autor: Norel Moise

Toma, banii și valoarea bunurilor

Foto: iStock/BCR

Am simțit nevoia să punctez câteva explicații referitoare la subiectul descris în titlu, pentru că în periplul meu cotidian am întâlnit adesea multă confuzie. În primele lecții despre antreprenoriat predate de orice dascăl, se pornește de la identificarea celor necesare pentru a putea transpune o idee de afaceri într-o afacere concretă.

Iar când sunt aduci în discuție clasicii factori de producție – munca, natura și capitalul (la care adăugăm neofactorii), detaliați în orice manual de economie și sau/educație antreprenorială, se ridică următoarea problemă. 

Bani sau Capital? Aceasta e intrebarea...

Mulți dintre interlocutorii de dincolo de catedră sunt tentați să confunde *capitalul* cu banii. *Capitalul*, în accepțiunea oricărui dicționar economic, poate fi definit ca acel factor de producție care include bunuri produse prin muncă și utilizate pentru obținerea altor bunuri și/sau servicii economice. Deci, absolut nicio legătură cu banii! Putem da exemple de *capital* nenumărate: mașinile și utilajele sunt cele mai banale.

Bun, bun, dar cum rămâne cu banii, pe ei pe unde îi încadrăm?, ar suna următoarea întrebare a interlocutorilor. Iar aceasta poate *îmbrăca* multe tonalități contondente, care trădează neîncredere (rezumatul mult prea mediatizării, ca valoare, a termenului *bani*). 

Un dascăl i-a explicat unui *Toma* din public (nicio legătură cu Toma Necredinciosul), în felul următor: banii sunt doar un simplu mijloc ce poate ușura viața unui antreprenor. Pentru asta au și fost creați! 

Să nu uităm că a existat viață și activitate economică și până la apariția acestora: primele forme de schimburi, așa numitul troc, datează încă de pe vremea fenicienilor, anul 6000 ÎH. Pe de altă parte, istoria banilor e ceva mai scurtă, primele forme provenind din China și ale sale miniaturi din bronz, de prin anii 700 ÎdH. Să nu uităm nici faptul că unele solde ale armatei romane se plăteau în sare și nici că multe alte mărfuri au jucat rolul de astăzi al banilor: de la metale și pietre prețioase la scoici sau chiar bulbi de lalele).

Nevoile și banii

Confuzia persistă și atunci când discutăm despre nevoile oamenilor. Și aici, mulți exponenți ai generației tinere vor pune în capul listei tot *banii*. Și e și mai complicat să îi convingi că lor le trebuie, în fapt, bunuri și servicii pentru a-și satisface nevoile de zi cu zi. 

Un profesor mai mucalit îi spunea cândva unui alt Toma, și mai *necredincios*, să încerce să supraviețuiască o săptămână în vârful unui munte sterp, fără mâncare, haine și apă, fără nicio legătură cu lumea civilizată, dar cu buzunarele doldora de bani. Eventual și carduri! Iar Toma a înțeles mesajul, chiar dacă era în contradicție flagrantă cu modul său de gândire.

Așadar *banii* nu sunt în fapt decât o altă *marfă* care facilitează schimbul. Desigur, dincolo de funcția de schimb, ei mai îndeplinesc și altele: cea de acumulare/economisire/tezaurizare, cea de mijloc de plată, cea de măsurare a valorii).

Relativitatea *valorii*

Am adus în discuție și termenul de valoare. Așadar, cum apreciem care este valoarea unui bun sau serviciu? Cum o măsurăm cât mai exact? E oare aceasta aceeași pentru toată lumea?

În principiu, valoarea unui bun e corelată cu cât de necesar este acesta celui care îl are/sau dorește să îl aibă. Percepțiile privind valoarea unui bun pot fi foarte diferite și subiective: un creion, spre exemplu, poate fi foarte valoros pentru cineva care scrie (în situația în care acesta nu are altceva la dispoziție pentru a  da curs valului său creator), în timp ce pentru o altă persoană aproape că nu valorează nimic (pentru că acesta îl folosește doar pentru a *convinge* o fereastră să rămână fixată într-o anumită poziție). 

Evident, contează în atribuirea valorii și calitățile intriseci ale bunului (un pantof de piele nu va avea niciodată aceeași valoare ca unul făcut din carton, fie el și italienesc). Toate aceste elemente se îmbină și duc către noțiunea de preț, cea care reflectă cu adevărat valoarea oricărui bun sau serviciu. Dar despre aceasta și despre paradoxul lui Smith, apă-diamant, vom vorbi într-un material viitor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

Lumea de azi migrează cu o viteză înfiorătoare către digitalizare. Cu toții spunem că mergem către "mai bine": dar de multe ori mă întreb dacă nu cumva "mai binele" acesta nu cumva e dușmanul "binelui" pe care ni l-am dori? E o reflecție pe care mi-o permit pornind de la un scurt text vehiculat în social media, pe care îl voi updata și comenta puțin.

16 Ian 2023 | Banchereza
Andrei și Rezoluția pentru noul an

Andrei și Rezoluția pentru noul an

Cum trecerea către noul an se apropie cu repeziciune, cu toții ne punem în minte Rezoluții pentru anul 2023. Cele mai multe astfel de *angajamente* se leagă încă de sănătate, dar la fel de multe sunt orientate și către bunăstare. O parte dintre noi, aproape la fel de numeroasă, eliberează în această perioadă copilul din interior. Unii au mers chiar și mai departe și i-au scris lui Moș Crăciun, pe adresa din Laponia sau, unii mai practici, pe adresele patronilor companiei la care lucrează.

30 Dec 2022 | Banchereza
Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Titi și Tică au decis la un pahar de vorbă să devină oameni de afaceri. Toată viața lor se învârtea în jurul pădurii, așa că nu își puteau imagina un alt obiect de activitate pentru business-ul lor decât prelucrarea lemnului. Ca orice începuturi, și cele ale afacerii lor au fost unele destul de complicate.

28 Noi 2022 | Banchereza
Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite.  Două studii de caz: Viorel și Paul

Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite. Două studii de caz: Viorel și Paul

Viorel are 34 de ani și e un tânăr despre care se poate spune că a izbutit în viață: a terminat o facultate, și-a deschis o afacere în domeniul HoReCa, la scurt după ce a ieșit de pe băncile școlii, are și o familie frumoasă (soție și doi copii). Reușita din domeniul business-ului l-a făcut să renunțe la locul de muncă din administrația publică locală, unde fusese angajat încă din ultimii doi ani de studenție.

20 Oct 2022 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul