Banchereza Un proiect sustinut de

Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa. 

Asa a aparut si ideea de a aplica principiile mindfulness-ului in domeniul financiar. In acelasi fel in care utilizarea lor in viata de zi cu zi presupune o abordare constienta si prezenta, in care cautam sa atingem o zona de calm si echilibru interior, tot asa ar trebui sa invatam sa ne comportam cand vine vorba de bani. 

Se zice ca „banii n-aduc fericirea” si este adevarat, dar doar intr-o anumita masura. Cu toate ca banii nu sunt sinonimul fericirii, in mod sigur reprezinta un mijloc prin care ne putem indeplini anumite nevoi si dorinte. Fie ca vorbim despre lucrurile de baza ce ne permit sa traim linistiti, fie ca vorbim despre placeri mai mari sau mai mici pe care ni le facem, banii contribuie la resimtirea fericirii de moment, sau chiar de durata.

Pe de alta parte, pentru multi, banii reprezinta o sursa de temeri si anxietate. In unele cazuri, acestia nu sunt suficienti. In altele, nu sunt corect gestionati sau pur si simplu sunt priviti prin prisma unor prejudecati adanc inradacinate, avand valente ce genereaza o relatie guvernata de tensiune si stres. Insa nu este niciodata prea tarziu sa schimbam si sa imbunatatim lucrurile. 

Rolul mindfulness-ului financiar este sa ne permita sa accesam o noua viziune si sa ne ofere recomandari practice si concrete, ce pot imbunatati si armoniza modul in care ne raportam la viata noastra financiara. Pentru asta este insa nevoie, in primul rand, sa ne constientizam propriile comportamente si sa fim deschisi la schimbare si invatare. Doar asa putem cultiva o viata financiara echilibrata si ne putem bucura de bani si de ce ne aduc ei.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, puteti urma gratuit programul Mindfulness financiar: cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii, din cadrul Scoala de Bani. Acesta este creat de BCR impreuna cu psihologul clinician Gaspar Gyorgy si este gandit ca un proiect complex de dezvoltare personala, avand la baza starea de ancorare in prezent, de asumare, de acceptare. 

Cursul este structurat in 21 de pasi, iar cateva dintre temele abordate sunt:

- Shopping-ul emotional si capcana banilor aruncati pe fereastra.
- Vocea critica si autocompasiunea. Cum depasim sanatos greselile si esecurile, in atingerea obiectivelor si prioritatilor financiare?
- Siguranta psihologica si materiala oferita de un fond de urgenta.
- Cum imi identific valorile de viata, pentru a sti de ce este important sa-mi indeplinesc obiectivele financiare?
- Puterea secreta a generozitatii si bunastarea financiara. 


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


5 recomandari pentru identificarea creditului imobiliar ideal
5 recomandari pentru identificarea creditului imobiliar ideal

Toata lumea isi doreste o casa, dar sunt momente in care ne intrebam daca pretul la care am face achizitia, de cele mai multe ori prin credit, este cel corect, si daca nu ar fi mai bine sa asteptam sa mai scada preturile de pe piata imobiliara sau dobanzile la credit.

21 Decembrie 2021 | Banchereza

Economisire sau investitii-cand este cel mai bun moment pentru fiecare?
Economisire sau investitii-cand este cel mai bun moment pentru fiecare?

Nimeni nu contesta ideea de a strange bani albi pentru zilele negre sau de a pune economiile la treaba cu un randament mai bun decat la banca, dar nu sunt foarte multi cei care stiu cand este cel mai bun moment sa te concentrezi pe fiecare dintre cele doua optiuni.

15 Decembrie 2021 | Banchereza

Alegem dobanda fixa sau variabila la creditele ipotecare in lei?
Alegem dobanda fixa sau variabila la creditele ipotecare in lei?

Cresterea inflatiei si implicit reducerea puterii de cumparare a debitorilor, amenintarile privind cresterea dobanzilor pe termen mediu, evaluarea puterii de rambursare pe termen lung trebuie luate in calcul cand ne alegem tipul de dobanda al unui credit ipotecar.

18 Noiembrie 2021 | Banchereza

Cand luam in calcul rambursarea anticipata a creditelor?
Cand luam in calcul rambursarea anticipata a creditelor?

Achitarea datoriilor inainte de scadenta ar putea fi o optiune, atunci cand avem incasari sau anticipam venituri mai mari sau cand conditiile din pietele financiare tind sa se schimbe intr-un mod defavorabil noua.

18 Octombrie 2021 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus