Banchereza Un proiect sustinut de

Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa. 

Asa a aparut si ideea de a aplica principiile mindfulness-ului in domeniul financiar. In acelasi fel in care utilizarea lor in viata de zi cu zi presupune o abordare constienta si prezenta, in care cautam sa atingem o zona de calm si echilibru interior, tot asa ar trebui sa invatam sa ne comportam cand vine vorba de bani. 

Se zice ca „banii n-aduc fericirea” si este adevarat, dar doar intr-o anumita masura. Cu toate ca banii nu sunt sinonimul fericirii, in mod sigur reprezinta un mijloc prin care ne putem indeplini anumite nevoi si dorinte. Fie ca vorbim despre lucrurile de baza ce ne permit sa traim linistiti, fie ca vorbim despre placeri mai mari sau mai mici pe care ni le facem, banii contribuie la resimtirea fericirii de moment, sau chiar de durata.

Pe de alta parte, pentru multi, banii reprezinta o sursa de temeri si anxietate. In unele cazuri, acestia nu sunt suficienti. In altele, nu sunt corect gestionati sau pur si simplu sunt priviti prin prisma unor prejudecati adanc inradacinate, avand valente ce genereaza o relatie guvernata de tensiune si stres. Insa nu este niciodata prea tarziu sa schimbam si sa imbunatatim lucrurile. 

Rolul mindfulness-ului financiar este sa ne permita sa accesam o noua viziune si sa ne ofere recomandari practice si concrete, ce pot imbunatati si armoniza modul in care ne raportam la viata noastra financiara. Pentru asta este insa nevoie, in primul rand, sa ne constientizam propriile comportamente si sa fim deschisi la schimbare si invatare. Doar asa putem cultiva o viata financiara echilibrata si ne putem bucura de bani si de ce ne aduc ei.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, puteti urma gratuit programul Mindfulness financiar: cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii, din cadrul Scoala de Bani. Acesta este creat de BCR impreuna cu psihologul clinician Gaspar Gyorgy si este gandit ca un proiect complex de dezvoltare personala, avand la baza starea de ancorare in prezent, de asumare, de acceptare. 

Cursul este structurat in 21 de pasi, iar cateva dintre temele abordate sunt:

- Shopping-ul emotional si capcana banilor aruncati pe fereastra.
- Vocea critica si autocompasiunea. Cum depasim sanatos greselile si esecurile, in atingerea obiectivelor si prioritatilor financiare?
- Siguranta psihologica si materiala oferita de un fond de urgenta.
- Cum imi identific valorile de viata, pentru a sti de ce este important sa-mi indeplinesc obiectivele financiare?
- Puterea secreta a generozitatii si bunastarea financiara. 


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Educatia financiara pentru cei mici
Educatia financiara pentru cei mici

Pentru cei mai multi copii, lucrurile sunt destul de simple. Vad ceva, vor si ei. Nu stiu exact ce inseamna costurile sau ce implica dorintele lor. Si, astfel, nu ajung sa inteleaga ce reprezinta cu adevarat banii.

14 Octombrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus