Banchereza Un proiect sustinut de

Fondul de urgenta – cum incepem de azi sa ne pregatim pentru neprevazut?

Cu siguranta ca am auzit cu totii, de foarte multe ori, ca e nevoie sa avem un fond de urgenta, pentru situatii neprevazute. Unii dintre noi au, altii nu, dar cu siguranta ca noi toti am inteles în ultimele luni cat de necesar este sa avem un astfel de fond care sa ne protejeze în situatii neprevazute.

Ce sa facem incepand de astazi pentru a incepe sa ne constituim un astfel de fond?

Incepem inca de acum sa punem deoparte lunar o suma, oricare ar fi aceea. De multe ori, credem ca nu ne ajuta cu nimic sa punem 50 sau 100 lei pe luna deoparte, insa e important sa întelegem ca orice suma este buna si obiceiurile valoroase se construiesc in timp, cu pasi mici
Ne impartim fondul de urgenta in doua conturi/produse: unul care sa ne ajute în caz ca apar probleme pe termen scurt si altul care sa ramana pentru o perioada mai lunga de timp. Asa vom evita sa cheltuim tot ce am pus deoparte cand apar primele probleme si o sa fim protejati si pe termen lung.
Stabilim ce suma vom avea în fondul pe termen scurt si încercam sa il prioritizam pe acesta, in timp ce in cel pe termen lung putem pune sume mai mici, dar constante
Specialistii spun ca ideal un fond de rezerva ar trebui sa aiba intre 3-5 salarii medii lunare, insa chiar daca nu avem nimic pus deoparte, e important sa nu ne descurajam, ci sa incepem de azi sa punem bani pentru acest fond. Sa nu uitam ca orice suma e importanta si cu cat incepem mai repede cu atat mai bine.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Educatia financiara pentru cei mici
Educatia financiara pentru cei mici

Pentru cei mai multi copii, lucrurile sunt destul de simple. Vad ceva, vor si ei. Nu stiu exact ce inseamna costurile sau ce implica dorintele lor. Si, astfel, nu ajung sa inteleaga ce reprezinta cu adevarat banii.

14 Octombrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus