top banner
Un proiect susținut de
BCR

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

16 Ianuarie 2023 | Autor: Norel Moise

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

Foto: iStock/BCR

Lumea de azi migrează cu o viteză înfiorătoare către digitalizare. Cu toții spunem că mergem către "mai bine": dar de multe ori mă întreb dacă nu cumva "mai binele" acesta nu cumva e dușmanul "binelui" pe care ni l-am dori? E o reflecție pe care mi-o permit pornind de la un scurt text vehiculat în social media, pe care îl voi updata și comenta puțin.

Povestea sună cam așa: Un tânăr se plânge că a stat o oră, așteptându-și tatăl să iasă dintr-o sucursală a unei bănci tradiționale. Venise acolo pentru că avea de făcut câteva operațiuni banale, de genul transferurilor de bani. Lucruri care se pot face absolut ușor stând pe fotoliu și folosind mijloacele și instrumentele oferite de digitalizare. 

Tânărul își întreabă tatăl, la momentul în care acesta se întoarce în mașină: ''Tată, de ce nu vrei să îți activăm internet banking pe telefon?'' Bătrânul a răspuns tot cu o întrebare: ''De ce aș face asta?'' „Ei bine, atunci nu va trebui să îți mai petreci o oră aici pentru operațiuni bancare banale, ce se pot face de la distanță. Poți chiar să-ți faci cumpărăturile online și nu ar mai fi nevoie să cari zilnic după tine căruciorul când mergi la magazinul din colț. Totul ți-ar fi mult mai de ușor!''
 
Și, entuziasmat, tânărul s-a apucat să îi arate pe telefon cum poate el să le transfere bani, să comande o pizza, să cumpere bilete la teatru și să își facă banalele cumpărături de la supermarket. Ba mai mult, i-a arătat și cum își poate plăti impozitele către stat, dar și cum poate pune de o parte niște bani, într-un cont de economii. Tatăl nu era chiar novice în domeniu: făcea totuși parte din categoria celor care își încasau pensia pe card (așa cum se întâmplase, ani la rând, și cu salariul). Și totuși, după demonstrațiile exuberante ale fiului, l-a întrebat: „Dacă fac asta, nu va mai trebui să ies din casă, nu? " "Da, da"! A venit prompt răspunsul, nebănuind nici pe departe substratul/substanța întrebării.
 
Batranii au nevoie și de interacțiune fizica
 
Tacticos, răsucind în mâinile bătătorite de muncă hârtiile cu care a ieșit din bancă, părintele i-a replicat, pe un ton visător, gânditor, nostalgic.

''De când am ieșit azi din casă și am plecat către această bancă, m-am întâlnit cu trei dintre amicii mei. Ajuns aici, am stat de vorbă o vreme cu personalul care mă cunoaște foarte bine. Știi că sunt singur, voi nu aveți timp nici pentru voi, darămite pentru mine. Aceasta este compania de care am nevoie. Îmi place să vin la bancă. Azi am destul timp. Faptul că vin la bancă e interacțiunea fizică după care tânjesc. După cum știi, în urmă cu doi ani m-am îmbolnăvit. Proprietarul magazinului din colț, de la care îmi fac cumpărăturile, a venit să mă vadă și și-a petrecut ceva timp stând de vorbă cu mine. Deunăzi, până să plece către o lume mai bună, mama ta a căzut când venea de la piață. Băcanul a văzut-o și imediat a adus-o acasă, deoarece știa unde locuiesc. Vin și te întreb: aș mai avea acea atingere „umană” dacă totul s-ar muta în online? De ce aș vrea ca totul să mi se livreze și să interacționez doar cu computerul meu? Îmi place să cunosc persoana cu care am de-a face și să creez relații. Îmi poate livra Glovo, eMag, Amazon sau mai știu eu cine așa ceva?''
 
Iar la final a adăugat: ''voi, tinerii, ar trebui să învățați că tehnologia nu este viață, și că e benefic să petreci cât mai mult timp cu oamenii, lăsând la o parte dispozitivele tehnologice, oricicât de folositoare ar fi. Asta nu înseamnă nici pe departe să le abandonați – ci doar să păstrați o linie de echilibru".
 
Care este raportul optim între bankingul fizic si cel digital? 
 
O astfel de anecdotă e foarte reală: cunosc multe persoane pentru care ea se *aplică*. Ce mi-aș dori să învățăm din asta, dincolo de sfaturile înțelepte ale bătrânului? 
 
Mi-aș dori să reținem că nu toți suntem la fel, nu toți percepem la fel nevoile și trebuințele, iar atunci când facem schimbări, ar trebui să ne gândim la toată lumea. Spun asta întrucât văd azi în piețele financiare o goană nebună după clienții generației Z și preferințele lor, în timp ce cei din categoria tatălui din povestea noastră devin doar clase marginale. 
 
Așadar, fiecare bancă ar trebui să echilibreze foarte bine digitalul cu canalul clasic, sucursala, și să facă *judecata* mai puțin prin prisma costului financiar și mai mult prin cea a costurilor per ansamblu! E clar, inclusiv din anecdota noastră, sucursala bancară de mâine nu mai poate fi la fel ca aceea de acum 5 ani. 
 
Dar mulți oameni vor continua să prefere să vină la bancă, fizic, pentru simpla interacțiune cu consultantul, pentru un sfat sau doar din dorința de a schimba câteva vorbe cu cineva. Iar consultantul trebuie să fie pregătit să îi ofere acestuia cele câteva cuvinte de care are nevoie și nu doar să îi turuie o serie de *poezioare* învățate pe deasupra, despre un produs sau altul din oferta instituției financiare la care lucrează! 
 
S-ar putea ca, la un moment dat, modul în care faci balansarea între sucursală și internet banking să conteze în moduri în care nici nu ne-am gândi acum!
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Andrei și Rezoluția pentru noul an

Andrei și Rezoluția pentru noul an

Cum trecerea către noul an se apropie cu repeziciune, cu toții ne punem în minte Rezoluții pentru anul 2023. Cele mai multe astfel de *angajamente* se leagă încă de sănătate, dar la fel de multe sunt orientate și către bunăstare. O parte dintre noi, aproape la fel de numeroasă, eliberează în această perioadă copilul din interior. Unii au mers chiar și mai departe și i-au scris lui Moș Crăciun, pe adresa din Laponia sau, unii mai practici, pe adresele patronilor companiei la care lucrează.

30 Dec 2022 | Banchereza
Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Titi și Tică au decis la un pahar de vorbă să devină oameni de afaceri. Toată viața lor se învârtea în jurul pădurii, așa că nu își puteau imagina un alt obiect de activitate pentru business-ul lor decât prelucrarea lemnului. Ca orice începuturi, și cele ale afacerii lor au fost unele destul de complicate.

28 Noi 2022 | Banchereza
Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite.  Două studii de caz: Viorel și Paul

Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite. Două studii de caz: Viorel și Paul

Viorel are 34 de ani și e un tânăr despre care se poate spune că a izbutit în viață: a terminat o facultate, și-a deschis o afacere în domeniul HoReCa, la scurt după ce a ieșit de pe băncile școlii, are și o familie frumoasă (soție și doi copii). Reușita din domeniul business-ului l-a făcut să renunțe la locul de muncă din administrația publică locală, unde fusese angajat încă din ultimii doi ani de studenție.

20 Oct 2022 | Banchereza
Universul investițional al lui George – studiu de caz

Universul investițional al lui George – studiu de caz

George tocmai a intrat în câmpul muncii: mai are de traversat câteva mici etape în desăvârșirea profesională teoretică, dar consideră că o poate face mai eficient cumulând învățatul teoriei cu experiența practică. Deși nu a avut prea mare legătură cu domeniul economiei, și-a însușit regula binecunoscută 50/30/20, așadar știe că ar fi bine să aloce din timp, lună de lună, o cincime din câștiguri pentru economisire/investire.

26 Sep 2022 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul