Banchereza Un proiect sustinut de

Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov

Cu totii ne dorim ca la sfarsitul lunii sa ne mai ramana niste bani din salariu, pe care sa-i punem deoparte pentru mai tarziu, sau poate pentru vreo vacanta, sau poate pentru vreo investitie destul de mica incat sa nu necesite un credit, dar destul de mare incat sa ne dezechilibreze bugetul lunar.
Invariabil, cei mai multi dintre noi ne intrebam pe fiecare 30 sau 31 ale lunii de ce nu am reusit.

Sunt insa si oameni care isi indeplinesc obiectivul luna de luna, iar cea mai sigura metoda este pastrarea unui registru (indiferent ca este un Excel in calculator sau o aplicatie pe telefon) de venituri si cheltuieli. 

Bogdan Sultanoiu este economist, locuieste in Brasov si este parte dintr-o familie cu doi membri. El lucreaza in zona de cost controlling la o companie. In 2018 a inceput sa aplice principiile de la munca si asupra finantelor proprii: adica sa tina evidenta veniturilor si a cheltuielilor, cu obiectivul stabilit de a economisi.

Veniturile trebuie canalizate inspre economisire, iar ce ramane merge spre cheltuieli, spune Bogdan, iar economisirea ar trebuie efectuata pentru obiective bine stabilite.

El are un Excel unde isi trece toate veniturile, cheltuielile, datoriile, economiile. Cu o baza de date mai veche de doi ani, Bogdan poate compara evolutii de la luna la luna sau de la an la an si poate lua decizii bune, avand cifre corecte (de exemplu, restructurarea tuturor datoriilor intr-un credit nou, pe o durata mai lunga, cu o dobanda mai mica – ceea ce i-a scazut gradul de indatorare lunara de la 33% la sub 10%).

Aplicand aceasta filozofie usor contraintituitiva – de obicei, ne propunem sa economisim ce ramane la sfarsitul lunii, dupa cheltuieli; pe cand Bogdan economiseste la inceputul lunii, iar ceea ce ramane se duce in cheltuilei – el reuseste de fiecare ce si-a propus.

Metoda de economisire

1 Stabilim cat vrem sa economisim luna aceasta (de ex. 10-15% din venituri)

2 Stim ce venituri vom avea luna aceasta, prognozam cheltuielile astfel incat sa ne incadram in bugetul ramas

3 (si cel mai important) Cand am incasat salariul/venitul lunar, primul lucru este sa punem deoparte suma pe care ne-am propus sa o economisim. Ce ramane sunt cheltuielile


Un alt lucru observat de Bogdan cu ajutorul tabelului a fost, de exemplu, ca veniturile pe primul semestru din 2020 i-au scazut cu 12% fata de veniturile pe sem. I din 2019 (efect al crizei provocate de pandemie, au fost eliminate unele bonusuri in firma). 

Confruntat cu aceasta scadere, Bogdan a trecut la taierea cheltuielilor, reusind o reducere de peste 17% si mentinerea unui echilibru financiar. Cand ai o astfel de baza de date in spate, e mai usor sa faci calcule pentru viitor.

In plus, intr-o astfel de situatie neprevazuta, cum este cea provocata de pandemia de coronavirus, se vede cat de importante sunt economiile, cat de insoirat ai fost sa pui deoparte cateva salarii pentru o perioada in care pot aparea in orice clipa disponibilizari sau scaderi de venituri.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Cum ne protejam in fata riscurilor, mai ales in noul context pandemic
Cum ne protejam in fata riscurilor, mai ales in noul context pandemic

Indiferent de cine esti, in ce domeniu lucrezi, ce pregatire sau salariu ai, nu poti evita anumite situatii de risc. Cei mai prevazatori, insa, pot lua toate masurile necesare pentru a le reduce si pentru ca impactul acestora sa fie unul cat mai mic.

13 August 2020 | Banchereza

Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii
Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii

Pandemia de coronavirus ne schimba nu numai prezentul, ci, cum apar deja semne, ne va influenta si viitorul. O criza atat de puternica, venita pe neanuntate, care a lovit atat de brusc, nu e ceva care sa treaca fara urmari. Un milion de oameni s-au trezit in somaj tehnic, sute de mii de familii cu venituri diminuate.

22 Iulie 2020 | Banchereza

Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie
Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie

Gestiunea banilor in cuplu poate presupune anumite provocari chiar si in vremuri normale, cu atat mai mult pe timp de pandemie. Schimbarile aparute in ultimele trei luni au avut efecte din multe puncte de vedere.

15 Iulie 2020 | Banchereza

Cum cumparam echilibrat?
Cum cumparam echilibrat?

Peste 90% din deciziile de achizitie pe care le luam sunt emotionale. In ultimele luni, unii dintre noi am renuntat la a mai cumpara lucruri de care nu avem nevoie si ne-am concentrat pe strictul necesar, in timp ce altii am cazut prada tentatiilor cumparaturilor online. Cum putem evita achizitiile din impuls?

4 Iunie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus