Banchereza Un proiect sustinut de

Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie

Gestiunea banilor in cuplu poate presupune anumite provocari chiar si in vremuri normale, cu atat mai mult pe timp de pandemie. Schimbarile aparute in ultimele trei luni au avut efecte din multe puncte de vedere.

Ca vorbim despre venituri, cheltuieli sau economii, a fost nevoie de o revizuire a obiceiurilor financiare si de gasirea unei abordari comune cat mai eficiente. 

Oricum ar fi, multe cupluri au avut de luat decizii importante referitoare la finantele proprii si au invatat multe lectii  despre bani, dar si despre sine. Am discutat si noi cu trei dintre ele si iata cateva concluzii la care am ajuns:

Veniturile sunt cele care au fluctuat cel mai mult, iar situatia a evoluat in mod diferit in cazul celor cu care am discutat. In cazul Andreei, lucrurile au cunoscut o imbunatatire: „Veniturile pot spune ca au crescut putin. Prietenul meu lucra in turism, iar compania la care era angajat a fost printre primele care au suspendat contractele de munca. Asa ca a fost nevoit sa se reorienteze, iar salariul de la noul job e un strop mai mare.” De partea cealalta, Camelia povesteste ca „odata cu venirea pandemiei si anularea unor evenimente, veniturile au scazut, insa tranzitia nu a fost atat de brusca precum ma asteptam.”

Cand vine vorba insa de cheltuieli, situatia este una comuna: acestea au scazut. „Am cheltuit mai putin pe mancare si cafele timp de saptamani bune”, spune Maria, in timp ce Cosmin completeaza: „Cheltuielile au scazut, pentru ca distractia s-a diminuat considerabil si, odata cu asta, am putut economisi banii pe care in mod normal ii cheltuiam.”

O consecinta pozitiva a reducerii sau chiar eliminarii anumitor cheltuieli a fost lipsa discutiilor in contradictoriu din cuplu. „In general, au mai existat momente in care nu am fost pe aceeasi lungime de unda cu privire la banii nostri. Majoritatea erau legate de cheltuielile legate de distractie si timp liber. Ori, cum in pandemie am stat acasa, totul a fost mai relaxant din punctul asta de vedere.”

Am avut norocul de a discuta cu niste cupluri responsabile, asa ca toate economisisera intr-o forma sau alta inaintea pandemiei. „Avem pensii private de aproape 15 ani care sunt un soi de economii. Si avem cont de economii pentru educatia copilului”, spune Maria. „Nu avem un plan de economii comun, povesteste Camelia, insa fiecare a avut rezervele sale si am compensat cu rândul, unde a fost nevoie.”

Aceste trei luni, desi au fost dificile, au dus la formarea unor noi obiceiuri bune, dar si revizuirea atitudinii fata de bani in cuplu. „Am adoptat un obicei de consum util, care a avut si efecte financiare, in sensul ca am gatit mai mult”, spune Maria. „Mi-am dat seama ca nu am nevoie de multe haine si ca nu lucrurile materiale sunt cele mai importante in viata. Nici inainte nu credeam asta, dar situatia prin care trecem mi-a intarit convingerea. In plus, am realizat cat de important e sa ai niste economii”, conchide Cosmin. 


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente
Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa.

31 Martie 2021 | Banchereza

Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus