Banchereza Un proiect sustinut de

Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie

Gestiunea banilor in cuplu poate presupune anumite provocari chiar si in vremuri normale, cu atat mai mult pe timp de pandemie. Schimbarile aparute in ultimele trei luni au avut efecte din multe puncte de vedere.

Ca vorbim despre venituri, cheltuieli sau economii, a fost nevoie de o revizuire a obiceiurilor financiare si de gasirea unei abordari comune cat mai eficiente. 

Oricum ar fi, multe cupluri au avut de luat decizii importante referitoare la finantele proprii si au invatat multe lectii  despre bani, dar si despre sine. Am discutat si noi cu trei dintre ele si iata cateva concluzii la care am ajuns:

Veniturile sunt cele care au fluctuat cel mai mult, iar situatia a evoluat in mod diferit in cazul celor cu care am discutat. In cazul Andreei, lucrurile au cunoscut o imbunatatire: „Veniturile pot spune ca au crescut putin. Prietenul meu lucra in turism, iar compania la care era angajat a fost printre primele care au suspendat contractele de munca. Asa ca a fost nevoit sa se reorienteze, iar salariul de la noul job e un strop mai mare.” De partea cealalta, Camelia povesteste ca „odata cu venirea pandemiei si anularea unor evenimente, veniturile au scazut, insa tranzitia nu a fost atat de brusca precum ma asteptam.”

Cand vine vorba insa de cheltuieli, situatia este una comuna: acestea au scazut. „Am cheltuit mai putin pe mancare si cafele timp de saptamani bune”, spune Maria, in timp ce Cosmin completeaza: „Cheltuielile au scazut, pentru ca distractia s-a diminuat considerabil si, odata cu asta, am putut economisi banii pe care in mod normal ii cheltuiam.”

O consecinta pozitiva a reducerii sau chiar eliminarii anumitor cheltuieli a fost lipsa discutiilor in contradictoriu din cuplu. „In general, au mai existat momente in care nu am fost pe aceeasi lungime de unda cu privire la banii nostri. Majoritatea erau legate de cheltuielile legate de distractie si timp liber. Ori, cum in pandemie am stat acasa, totul a fost mai relaxant din punctul asta de vedere.”

Am avut norocul de a discuta cu niste cupluri responsabile, asa ca toate economisisera intr-o forma sau alta inaintea pandemiei. „Avem pensii private de aproape 15 ani care sunt un soi de economii. Si avem cont de economii pentru educatia copilului”, spune Maria. „Nu avem un plan de economii comun, povesteste Camelia, insa fiecare a avut rezervele sale si am compensat cu rândul, unde a fost nevoie.”

Aceste trei luni, desi au fost dificile, au dus la formarea unor noi obiceiuri bune, dar si revizuirea atitudinii fata de bani in cuplu. „Am adoptat un obicei de consum util, care a avut si efecte financiare, in sensul ca am gatit mai mult”, spune Maria. „Mi-am dat seama ca nu am nevoie de multe haine si ca nu lucrurile materiale sunt cele mai importante in viata. Nici inainte nu credeam asta, dar situatia prin care trecem mi-a intarit convingerea. In plus, am realizat cat de important e sa ai niste economii”, conchide Cosmin. 


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov
Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov

Cu totii ne dorim ca la sfarsitul lunii sa ne mai ramana niste bani din salariu, pe care sa-i punem deoparte pentru mai tarziu, sau poate pentru vreo vacanta, sau poate pentru vreo investitie destul de mica incat sa nu necesite un credit, dar destul de mare incat sa ne dezechilibreze bugetul lunar.

7 August 2020 | Banchereza

Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii
Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii

Pandemia de coronavirus ne schimba nu numai prezentul, ci, cum apar deja semne, ne va influenta si viitorul. O criza atat de puternica, venita pe neanuntate, care a lovit atat de brusc, nu e ceva care sa treaca fara urmari. Un milion de oameni s-au trezit in somaj tehnic, sute de mii de familii cu venituri diminuate.

22 Iulie 2020 | Banchereza

Cum cumparam echilibrat?
Cum cumparam echilibrat?

Peste 90% din deciziile de achizitie pe care le luam sunt emotionale. In ultimele luni, unii dintre noi am renuntat la a mai cumpara lucruri de care nu avem nevoie si ne-am concentrat pe strictul necesar, in timp ce altii am cazut prada tentatiilor cumparaturilor online. Cum putem evita achizitiile din impuls?

4 Iunie 2020 | Banchereza

5 activitati de vacanta pentru a invata copiii despre bani
5 activitati de vacanta pentru a invata copiii despre bani

E important sa-i învatam pe copii si tineri cum sa-si gestioneze mai bine banii, iar faptul ca acum sunt în vacanta si au mai mult timp liber, e o oportunitate ca sa ii provocam sa invete cum sa aiba grija de banii lor si sa deprinda abilitati legate de educatia financiara.

2 Iunie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus