Banchereza Un proiect sustinut de

Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie

Gestiunea banilor in cuplu poate presupune anumite provocari chiar si in vremuri normale, cu atat mai mult pe timp de pandemie. Schimbarile aparute in ultimele trei luni au avut efecte din multe puncte de vedere.

Ca vorbim despre venituri, cheltuieli sau economii, a fost nevoie de o revizuire a obiceiurilor financiare si de gasirea unei abordari comune cat mai eficiente. 

Oricum ar fi, multe cupluri au avut de luat decizii importante referitoare la finantele proprii si au invatat multe lectii  despre bani, dar si despre sine. Am discutat si noi cu trei dintre ele si iata cateva concluzii la care am ajuns:

Veniturile sunt cele care au fluctuat cel mai mult, iar situatia a evoluat in mod diferit in cazul celor cu care am discutat. In cazul Andreei, lucrurile au cunoscut o imbunatatire: „Veniturile pot spune ca au crescut putin. Prietenul meu lucra in turism, iar compania la care era angajat a fost printre primele care au suspendat contractele de munca. Asa ca a fost nevoit sa se reorienteze, iar salariul de la noul job e un strop mai mare.” De partea cealalta, Camelia povesteste ca „odata cu venirea pandemiei si anularea unor evenimente, veniturile au scazut, insa tranzitia nu a fost atat de brusca precum ma asteptam.”

Cand vine vorba insa de cheltuieli, situatia este una comuna: acestea au scazut. „Am cheltuit mai putin pe mancare si cafele timp de saptamani bune”, spune Maria, in timp ce Cosmin completeaza: „Cheltuielile au scazut, pentru ca distractia s-a diminuat considerabil si, odata cu asta, am putut economisi banii pe care in mod normal ii cheltuiam.”

O consecinta pozitiva a reducerii sau chiar eliminarii anumitor cheltuieli a fost lipsa discutiilor in contradictoriu din cuplu. „In general, au mai existat momente in care nu am fost pe aceeasi lungime de unda cu privire la banii nostri. Majoritatea erau legate de cheltuielile legate de distractie si timp liber. Ori, cum in pandemie am stat acasa, totul a fost mai relaxant din punctul asta de vedere.”

Am avut norocul de a discuta cu niste cupluri responsabile, asa ca toate economisisera intr-o forma sau alta inaintea pandemiei. „Avem pensii private de aproape 15 ani care sunt un soi de economii. Si avem cont de economii pentru educatia copilului”, spune Maria. „Nu avem un plan de economii comun, povesteste Camelia, insa fiecare a avut rezervele sale si am compensat cu rândul, unde a fost nevoie.”

Aceste trei luni, desi au fost dificile, au dus la formarea unor noi obiceiuri bune, dar si revizuirea atitudinii fata de bani in cuplu. „Am adoptat un obicei de consum util, care a avut si efecte financiare, in sensul ca am gatit mai mult”, spune Maria. „Mi-am dat seama ca nu am nevoie de multe haine si ca nu lucrurile materiale sunt cele mai importante in viata. Nici inainte nu credeam asta, dar situatia prin care trecem mi-a intarit convingerea. In plus, am realizat cat de important e sa ai niste economii”, conchide Cosmin. 


Distribuie articolul


SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Banchereza


Educatia financiara pentru cei mici
Educatia financiara pentru cei mici

Pentru cei mai multi copii, lucrurile sunt destul de simple. Vad ceva, vor si ei. Nu stiu exact ce inseamna costurile sau ce implica dorintele lor. Si, astfel, nu ajung sa inteleaga ce reprezinta cu adevarat banii.

14 Octombrie 2020 | Banchereza

Greseli financiare si ce putem invata din ele
Greseli financiare si ce putem invata din ele

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar educatia financiara nu este tocmai o materie obligatorie la scoala. Asa ca nu e de mirare ca mai toti facem din cand in cand greseli cand vine vorba de felul in care ne gestionam banii.

7 Octombrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 1. Cum stii cati bani iti trebuie la pensie?
Strategia de pensionare: 1. Cum stii cati bani iti trebuie la pensie?

Pensia este mai aproape sau mai departe in functie de pozitia observatorului. Mai precis, ca sa pastram analogia cu un sistem fizic, pensia sta pe loc, iar noi ne miscam spre ea.

1 Octombrie 2020 | Banchereza

Cum ne protejam in fata riscurilor, mai ales in noul context pandemic
Cum ne protejam in fata riscurilor, mai ales in noul context pandemic

Indiferent de cine esti, in ce domeniu lucrezi, ce pregatire sau salariu ai, nu poti evita anumite situatii de risc. Cei mai prevazatori, insa, pot lua toate masurile necesare pentru a le reduce si pentru ca impactul acestora sa fie unul cat mai mic.

13 August 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus