Banchereza Un proiect sustinut de

Aplica regula 20/50/30 pentru planificarea inteligenta a bugetului personal

Planificarea financiara personala este un execitiu important si obligatoriu pentru ca doar asa întelegem de ce este bine sa economisim si ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente.

In primul rand, chiar daca traim o perioada de incertitudine, este important sa ne pastram obiectivele financiare pe termen lung pentru ca odata ce provocarile cu care ne confruntam acum vor fi de domeniul trecutului, vom fi mai aproape cu cativa pasi de obiectivul nostru financiar.

In al doilea rand, este important sa fim atenti la modul in care ne impartim bugetul în urmatoarele luni si sa încercam sa folosim regula 20/50/30, care presupune trei pasi simpli

·         20% din veniturile noastre trebuie sa mearga spre un fond de economii
·         50% din venit reprezinta sursa de satisfacere a nevoilor precum: locuinta, cos zilnic de cumparaturi, utilitati, facturi, rate etc.
·         30% trebuie alocati satisfacerii dorintelor, chiar daca deocamdata nu putem pleca in vacante sau nu ne putem bucura de alte activitati, lucrurile se vor schimba si e bine sa avem pusi bani deoparte pentru micile dorinte. In plus, ne putem bucura de mici dorinte ca  un bilet de teatru la o piesa care ruleaza online, achizitia unui nou album de muzica sau a unor carti, haine sau comanda la un restaurant bun care face livrari acasa etc).

Daca ti se pare greu sa iti împarti bugetul personal astfel, nu te descuraja. Incepi cu pasi mici si încearca sa reduci cheltuielile inutile pentru a putea sa ai un buget echilibrat care sa-ti ofere stabilitate si linistea ca poti depasi situatiile mai dificile.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Educatia financiara pentru cei mici
Educatia financiara pentru cei mici

Pentru cei mai multi copii, lucrurile sunt destul de simple. Vad ceva, vor si ei. Nu stiu exact ce inseamna costurile sau ce implica dorintele lor. Si, astfel, nu ajung sa inteleaga ce reprezinta cu adevarat banii.

14 Octombrie 2020 | Banchereza

Greseli financiare si ce putem invata din ele
Greseli financiare si ce putem invata din ele

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar educatia financiara nu este tocmai o materie obligatorie la scoala. Asa ca nu e de mirare ca mai toti facem din cand in cand greseli cand vine vorba de felul in care ne gestionam banii.

7 Octombrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus