Banchereza Un proiect sustinut de

Aplica regula 20/50/30 pentru planificarea inteligenta a bugetului personal

Planificarea financiara personala este un execitiu important si obligatoriu pentru ca doar asa întelegem de ce este bine sa economisim si ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente.

In primul rand, chiar daca traim o perioada de incertitudine, este important sa ne pastram obiectivele financiare pe termen lung pentru ca odata ce provocarile cu care ne confruntam acum vor fi de domeniul trecutului, vom fi mai aproape cu cativa pasi de obiectivul nostru financiar.

In al doilea rand, este important sa fim atenti la modul in care ne impartim bugetul în urmatoarele luni si sa încercam sa folosim regula 20/50/30, care presupune trei pasi simpli

·         20% din veniturile noastre trebuie sa mearga spre un fond de economii
·         50% din venit reprezinta sursa de satisfacere a nevoilor precum: locuinta, cos zilnic de cumparaturi, utilitati, facturi, rate etc.
·         30% trebuie alocati satisfacerii dorintelor, chiar daca deocamdata nu putem pleca in vacante sau nu ne putem bucura de alte activitati, lucrurile se vor schimba si e bine sa avem pusi bani deoparte pentru micile dorinte. In plus, ne putem bucura de mici dorinte ca  un bilet de teatru la o piesa care ruleaza online, achizitia unui nou album de muzica sau a unor carti, haine sau comanda la un restaurant bun care face livrari acasa etc).

Daca ti se pare greu sa iti împarti bugetul personal astfel, nu te descuraja. Incepi cu pasi mici si încearca sa reduci cheltuielile inutile pentru a putea sa ai un buget echilibrat care sa-ti ofere stabilitate si linistea ca poti depasi situatiile mai dificile.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente
Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa.

31 Martie 2021 | Banchereza

Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus