Scaderea cursului de schimb este pusa pe seama interventiilor BNR

Analistii financiari au inceput sa isi revizuiasca in jos estimarile privind evolutia cotatiilor euro-leu, in conditiile in care cursul a scazut puternic in ultimele saptamani. Aprecierea leului este pusa in principal pe seama interventiilor BNR in piata, in incercarea de a stopa cresterea inflatiei. Afla cat de mult ar mai putea scadea cursul?

Leul a castigat in ultima luna peste 2% in fata euro. Cursul a scazut de la 4,24 lei pentru un euro in februarie la 4,14 lei pentru un euro la finalul lunii martie, in ciuda unei dorinte de stabilitate pe piata valutara exprimata de oficialii BNR.

Comparativ cu inceputul lui 2011, leul este cu aproape 3% mai tare, inregistrand pe 22 martie un minim al ultimelor 10 luni si jumatate: 4,1439 lei pentru un euro.

Aprecierea brusca a leului a fost pusa pe seama interventiilor bancii centrale in piata, in conditiile in care in general, evolutia monedei nationale a parut desprinsa de tendinta inregistrata de valutele regionale.

Conform calculelor ING Bank, realizate pe seama evolutiei rezervelor valutare, Banca Centrala ar fi cheltuit in primele doua luni ale anului aproximativ 1 miliard de euro pentru a sustine leul. In 2010, mentinerea relativ stabila a cursului de schimb ar fi costat banca centrala intre 3 si 4 miliarde euro.

Salvarea tintei de inflatie se face prin cursul valutar


Principalul motiv vazut de analisti pentru care BNR ar favoriza aprecierea leului este incercarea de a tine in frau inflatia. Leul a inregistrat o apreciere accelerata, in special, dupa ce a fost publicata rata inflatiei anuale pentru februarie 2011, de 7,60%, mult peste asteptari.

“Sansele bancii centrale de a atinge tinta de inflatie anul acesta, de 3%, au scazut dramatic. BNR favorizeaza stabilitatea cursului de schimb, dar o apreciere (suplimentara) a leului fata de euro pare din ce in ce mai probabila, fie pentru a tempera preturile bunurilor importate sau drept consecinta a reducerii excesului de lichiditate pe piata monetara”, au precizat analistii ING Bank.

In opinia acestora, o apreciere a monedei nationale pana la un nivel de curs de 4,05 lei pentru un euro nu ar trebui exclusa in urmatoarele luni, atata vreme cat inflatia ramane ridicata.

“Un scenariu ce are in prim plan un leu mai apreciat in urmatoarea perioada este mai plauzibil. Acesta ar putea fi un mod de limitare a presiunilor inflationiste induse de preturile in crestere ale importurilor si de preturile exprimate in euro (ex. tarifele de telefonie)”, a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Un posibil efect negativ pe partea exporturilor nu este considerat destul de important in momentul de fata.

“Daca am avea o moneda depreciata, atunci mentinerea inflatiei in frau ar fi si mai dificila. Deprecierea monedei nationale ar aduce competitivitatea in cazul unei capacitati de productie in crestere, cum a fost cazul in anul 2000. Acum capacitatea e la maxim. Daca depreciem moneda nu facem mare lucru, deoarece mai multe exporturi nu putem”, spune Florian Libocor, economistul sef al BRD.

Conform estimarilor BRD, finalul anului va aduce un curs de 4,15 lei pentru un euro, insa potentialul de apreciere dincolo de acest nivel este limitat.

Analistii au scazut estimarile de curs

Aprecierea puternica a luat prin surprindere insa analistii care si-au revizuit in jos prognozele pe curs.

ING Bank a scazut prognozele de curs de la 4,30 la 4,15 lei pentru un euro pentru finalul lunii martie, si de la 4,35 la 4,15 lei pentru un euro pentru iunie 2011.

Si Raiffeisen Bank a trecut la reducerea prognozelor, in urma cu aproximativ doua saptamani. Fata de un curs de 4,30 lei pentru un euro pentru luna iunie 2011, acum analistii Raiffeisen Bank estimeaza o cotatie de 4,15 lei pentru un euro pentru jumatea anului. Pentru finalul lui 2011, Raiffeisen Bank crede ca euro va fi cotat la 4,10 lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus