Deprecierea recenta a leului a fost pusa in principal pe tensiunile politice. Totusi, analistii Raiffeisen considera ca miscarea a fost influentata si de evolutia negativa a unor indicatori economici.
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in ultima saptamana si a pierdut inca 0,9% in fata euro. Cum restul valutelor regionale inregistrau usoare aprecieri, pierderile leului su fost puse pe seama tensiunilor politice locale si a incertitudinilor.
Totusi, nu doar acestea par a fi singurele raspunzatoare pentru evolutia nefavorabila a leului din ultima perioada.
“In timp ce tensiunile politice par sa fie raspunzatoare pentru deprecierea recenta a leului, exista si alti factori influenteaza negativ leul. Datele privind balanta de plati arata mici iesiri de capital strain in mai, pentru a doua luna la rand. Cel mai probabil situatia nu s-a schimbat in iunie”, au precizat analistii Raiffeisen Bank.
Acestia considera ca actalul context, cu o aversiune de risc crescuta a investitorilor straini, intrari reduse de capital si incertitudine pe pietele locale, leul nu va reveni pe apreciere in viitorul apropiat.
De altfel, Raiffeisen Bank a anuntat ca isi va revizui in sus estimarile de curs pentru perioada urmatoare, deparece nivelul de 4,45 lei/euro pentru partea a doua a anului este prea optimist.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News