Raiffeisen: Nu doar tensiunile politice afecteaza leul, ci si contextul macroeconomic

Deprecierea recenta a leului a fost pusa in principal pe tensiunile politice. Totusi, analistii Raiffeisen considera ca miscarea a fost influentata si de evolutia negativa a unor indicatori economici.


Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in ultima saptamana si a pierdut inca 0,9% in fata euro. Cum restul valutelor regionale inregistrau usoare aprecieri, pierderile leului su fost puse pe seama tensiunilor politice locale si a incertitudinilor.

Totusi, nu doar acestea par a fi singurele raspunzatoare pentru evolutia nefavorabila a leului din ultima perioada.

“In timp ce tensiunile politice par sa fie raspunzatoare pentru deprecierea recenta a leului, exista si alti factori influenteaza negativ leul. Datele privind balanta de plati arata mici iesiri de capital strain in mai, pentru a doua luna la rand. Cel mai probabil situatia nu s-a schimbat in iunie”, au precizat analistii Raiffeisen Bank.

Acestia considera ca actalul context, cu o aversiune de risc crescuta a investitorilor straini, intrari reduse de capital si incertitudine pe pietele locale, leul nu va reveni pe apreciere in viitorul apropiat.

De altfel, Raiffeisen Bank a anuntat ca isi va revizui in sus estimarile de curs pentru perioada urmatoare, deparece nivelul de 4,45 lei/euro pentru partea a doua a anului este prea optimist.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus