top banner

Previziuni pozitive pentru dolar in 2017

12 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Rezerva Federala Americana (Fed) va continua sa intareasca politica monetara in cursul acestui an, fiind posibila accelerarea ritmului majorarii dobanzilor. In aceste conditii, economiile expuse la moneda americana vor avea de suferit. In Europa, economia va fi grevata de incertitudinile generate de alegeri.
Acestea sunt cateva dintre ideile desprinse dintr-o analiza a PwC cu privire la perspectivele economice ale anului 2017 la nivel global.
Fed ar putea majora dobanda mai rapid decat se estimeaza
Astfel, analistii companiei de consultanta sustin ca deciziile Fed in privinta dobanzii vor luate in functie de gradul de implementare, ritmul si amploarea planurilor fiscale ale noii administratii prezidentiale americane, dar este de asteptat ca dobanzile sa creasca mai rapid decat se anticipeaza in prezent, ducand la o intarire a dolarului. In aceste conditii, PwC estimeaza pentru SUA o crestere economica de aproximativ 2% in acest an – cel mai rapid ritm de crestere dintre statele membre ale G7.
In schimb, in Europa persista incertitudinile generate de influentele politice. ”In zona Euro ar putea fi organizate pana la 6 runde de alegeri. Germania, Franta, Olanda si potential Italia si Grecia (care impreuna insumeaza 70% din PIB-ul Zonei Euro) vor organiza diferite alegeri generale si s-ar putea sa inregistreze perturbari in ciclurile lor politice normale. Spania este posibil sa organizeze un referendum pentru viitorul Cataloniei”, se mentioneaza in analiza citata.
Totusi, specialistii PwC se aspteapta ca ca economiile „de la periferia” Zonei Euro sa inregistreze o rata de crestere economica mai ridicata decat economiile „din centrul” Zonei Euro pentru al patrulea an consecutiv. Cresterea PIB-ului Irlandei va fi cea mai rapida din Zona Euro, cu un ritm de peste 3% anual, in vreme ce Franta si Olanda vor avea cea mai rapida crestere economica dintre cele din „nucleul” Zonei Euro, cu o rata de 1,5%, reiese din analiza mentionata.
Cu toate acestea, spun realizatorii analizei, principalele economii din zona euro vor atinge niveluri record ale ocuparii fortei de munca in acest an, dar si in acest caz statele de la periferia regiunii vor sta mai bine decat celelalte.
Nationalismul economic pune frana globalizarii
La nivel global, ”Asia va ramane regiunea cu cea mai ridicata rata de crestere economica din lume, insa prim planul nu il va mai avea China, ci India si Indonezia. Suntem de parere ca Indonezia este pe punctul de a intra in clubul „economiilor de un trilion de dolari” pe parcursul acestui an. Spre comparatie, ne asteptam ca cresterea economica a Chinei sa ramana in jurul a 6% anual”, mai reiese din analiza mentionata.
Pe de alta parte, insa, analistii estimeaza o incetinire a ritmului globalizarii. ”Ne asteptam ca ritmul de crestere al comertului global sa fie mai mic decat cel al cresterii economice globale pentru al treilea an consecutiv. Reaparitia nationalismului economic in anumite parti ale lumii inseamna ca regulile Organizatiei Mondiale a Comertului vor fi puse la incercare. Cea mai mare relatie comerciala din lume (cea dintre Statele Unite si China) va fi pusa sub presiune. In absenta încheierii Parteneriatului Transpacific si a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si INvestitii (TTIP) aceasta tendinta se va pastra pe termen mai lung”, se mai arata in raport.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta