top banner

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

24 Iulie 2018 | Autor: Conso

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.
Peste 85% dintre participantii la sondajul realizat lunar de CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7210 lei/ euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929 lei/euro. 
Cu doar o luna in urma, valoarea medie a anticipatiilor pe 6 luni era de 4,7046 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603 lei/euro.
Leul, tinut de BNR?
In schimb, economistul-sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Dan Bucsa, se asteapta ca raportul sa ramana sub 4,7 lei/ euro in acest an, pe fondul interventiilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care vrea, astfel, sa limiteze impactul deprecierii leului asupra inflatiei. 
“Fata de celelalte monede din regiune, leul este mult prea puternic. (...) Cu toate acestea, credem ca Banca Nationala va continua sa tina undeva sub 4,70 din cauza efectului pe care deprecierea l-ar putea avea asupra inflatiei. Avem cea mai mare inflatie din regiune. Nu ne prea permitem si o contributie a leului la inflatie”, a completat Dan Bucsa.
Ca argumente, el a comparat evolutia zlotului polonez si a forintului unguresc cu cea a leului, concluzionand ca leul este cu aproximativ 16-17% mai puternic decat cele doua monede, comparativ cu nivelul din 2009.
Cursul publicat de Banca Centrala marti este de 4,6367 lei pentru in euro, in scadere cu aproximativ 1,5 bani fata de cotatia anterioara, in conditiile in care de la inceputul lunii iunie acesta se afla la niveluri de 4,65 - 4,66 lei/ euro.
Si in privinta inflatiei, analistii CFA sunt mai pesimisti decat in urma cu o luna. Acum estimeaza o rata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/ iunie 2018) de 4,85%, in timp ce in urma cu 30 de zile asteptarea era de 4,58%.
Pesimism in crestere si la dobanzi
“Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, si respectiv 84% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,24%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative”, noteaza membrii CFA.
In raportul anterior, nivelul ROBOR la 3 luni peste 12 luni era anticipat la 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani la 5,03%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta