top banner

Leul se va aprecia lent in 2011

21 Ianuarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Anul 2011 a inceput intr-o nota pozitiva in ceea ce priveste piata valutara. Leul a reusit un salt in fata euro iar terenul castigat a fost mentinut pana in prezent. Cotatiile au ramas in intervalul 4,25-4,26 lei pentru un euro, iar analistii se arata cel putin optimisti in ceea ce priveste evolutia monedei nationale in noul an.
Leul a inceput 2011 bine. Inca din primele sedinte din ianuarie, cotatiile au scazut spre 4,26 lei pentru un euro, iar pe piata interbancara s-a ajuns chiar sub pragul de 4,25 lei pentru un euro.
Analistii au pus aceasta apreciere pe seama imbunataririi perceptiei asupra economiei romanesti, a unei mai mare stabilitati politice in urma adoptarii pachetului legislativ impus de FMI, dar si pe seama incasarii unor noi transe de bani de la FMI si Comisia Europeana.
Reteta pentru un leu puternic: continuarea reformelor
O parte din estimarile pentru 2011 au fost deja imbunatatite ca urmare a evolutiei pozitive din mediul politic si economic.
Pentru primul semestru, estimarea ING a scazut de la 4,34 la 4,30 lei pentru un euro, in timp ce pentru finalul anului, se estimeaza un nivel de 4,20 lei pentru un euro, fata de 4,25 lei/euro cat prognozau analistii bancii anterior.
“Ne-am schimbat recent previziunile privind cursul de schimb, cea mai mare parte din ajustari fiind in primul trimestru, in principal datorita imbunatatirii recente a performantei fiscale si primirii probabile a urmatoarelor transe de la FMI si Comisia Europeana”, si-au motivat reprezentantii ING miscarea.
Efectele masurilor de consolidare fiscala, respectarea angajamentelor externe, increderea in economia romaneasca cu precadere pe plan intern si sentimentul investitorilor pe plan extern, sunt elementele care vor influenta evolutia economiei romanesti in ansamblu.
“De asemenea, accelerarea absorbtiei fondurilor europene se simte prin inflow si cresterea atractivitatii tarii, avand un rol implicit pentru stabilitatea bugetului si buna desfasurare a reformelor in sectorul public, in sensul finantarii fara blocaje a investitiilor. Per ansamblu, factorii locali sunt mai importanti - 65%, iar cei externi au o pondere de numai 35%”, considera Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.
Aceeasi atitudine pozitiva se regaseste si in estimarile BRD.  “Cred ca va fi un an greu, dificil si tensionat insa mai cred ca impreuna putem merge mai departe. Am incredere in economia romaneasca si in leu chiar daca vor mai exista pusee de volatilitate”, a precizat pentru Conso.ro Florian Libocor, economistul sef al bancii.
Analistii Raiffeisen Bank sunt usor mai rezervati. Ei nu mizeaza pe o scadere suplimentara a cotatiilor in perioada urmatoare. Pe de alta parte, situatia usor mai buna inregistrata in zona finantelor publice, face ca o revenire a cursului in zona 4,40 lei/euro sa para improbabila.
Estimari curs euro/leu banci

 

iunie 2011

decembrie 2011

UniCredit Tiriac Bank

4,30 lei/euro

 -

BRD

4,20 lei/euro

4,15 lei/euro

ING Bank

4,20 lei/euro

4,20 lei/euro

Raiffeisen Bank

4,30 lei/euro

 -

sursa: bancile comerciale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta