ING: BNR a chetuit 500 milioane euro in ianuarie pentru a sustine leul

Analistii ING Bank au estimat ca BNR ar fi cheltuit 500 milioane euro din rezerva valutara pentru a sustine leul pe parcursul lunii ianuarie.

In luna ianuarie, rezervele valutare au atins 32,7 miliarde euro, in urcare cu 257 milioane euro fata de finalul anului 2010.

“Aceasta crestere pare modesta avand in vedere ca banca centrala a primit o transa de aproximativ 0,9 miliarde euro de la FMI in luna ianuarie”, au mentionat analistii ING Bank.


In comunicatul de presa transmis ieri de BNR, se preciza ca un impact negativ asupra rezervei l-a avut si deprecierea dolarului si a lirei sterline.

“Desigur, evolutiile valutare au avut un impact negativ asupra rezervelor BNR, activele in dolari SUA masurate in euro au scazut in aceasta perioada, insa, chiar daca eliminam aceasta influenta, o estimare preliminara arata ca banca centrala a folosit aproximativ 0,5 miliarde euro pentru sustinerea monedei nationale pe parcursul lunii ianuarie”, a precizat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

In opinia acestuia, BNR nu este conformtabila cu un curs mai mare de 4,27 lei/euro iar un control atat de strans al pietei ar putea indica o predispozitie pentru socuri in piata monetara.

Miercuri, cursul oficial afisat de BNR a fost de 4,2564 lei pentru un euro, in usoara scadere fata de nivelul din ziua precedenta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus