ING: BNR a chetuit 500 milioane euro in ianuarie pentru a sustine leul

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Analistii ING Bank au estimat ca BNR ar fi cheltuit 500 milioane euro din rezerva valutara pentru a sustine leul pe parcursul lunii ianuarie.

In luna ianuarie, rezervele valutare au atins 32,7 miliarde euro, in urcare cu 257 milioane euro fata de finalul anului 2010.

“Aceasta crestere pare modesta avand in vedere ca banca centrala a primit o transa de aproximativ 0,9 miliarde euro de la FMI in luna ianuarie”, au mentionat analistii ING Bank.

In comunicatul de presa transmis ieri de BNR, se preciza ca un impact negativ asupra rezervei l-a avut si deprecierea dolarului si a lirei sterline.

“Desigur, evolutiile valutare au avut un impact negativ asupra rezervelor BNR, activele in dolari SUA masurate in euro au scazut in aceasta perioada, insa, chiar daca eliminam aceasta influenta, o estimare preliminara arata ca banca centrala a folosit aproximativ 0,5 miliarde euro pentru sustinerea monedei nationale pe parcursul lunii ianuarie”, a precizat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

In opinia acestuia, BNR nu este conformtabila cu un curs mai mare de 4,27 lei/euro iar un control atat de strans al pietei ar putea indica o predispozitie pentru socuri in piata monetara.

Miercuri, cursul oficial afisat de BNR a fost de 4,2564 lei pentru un euro, in usoara scadere fata de nivelul din ziua precedenta.

Alte articole din Valute

Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare. Citeste mai mult

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR. Citeste mai mult

Facebook