Francul - regele valutelor

Francul elvetian atinge noi maxime fata de euro, dolar si lira sterlina, informeaza Bloomberg. Cursul franc-leu ar putea urca in aceste conditii la un nou record.


Temerile privind criza datoriei publice din zona euro au impins investitorii spre monede de refugiu.

Francul s-a tranzactionat la 1,2154 fata de euro, cel mai scazut nivel din istorie. Totodata, un dolar valoreaza 0,8533 de franci, cel mai inalt nivel din 1971.

Moneda elvetiana a atins un record si in fata lirei sterline, urcand la 1,4088.

Analistii straini, citati de Bloomberg, considera ca nu este exclus ca francul elevetian sa ajunga la paritate cu euro, daca problemele cu datoria publica a statelor din zona euro nu este rezolvata.

Francul elvetian este considerat moneda de rezerva de catre investitorii internationali, alaturi de yenul japonez si dolarul american.

Intarirea francului este sustinuta si de activitatea economica a Elvetiei, unde rata somajului este la cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani, iar cresterea economica este prognozata la peste 2 % in acest an.

Evolutia francului elvetian pe pietele internationale este de asteptat sa se reflecte si in cotatiile fata de leu. Deja, francul a consemnat un avans considerabil fata de leu in aceasta luna, urmand de la 3,15 lei la 3,40 lei, la finele saptamanii trecute.

Tinand cont de ultimele evolutii, cursul franc-leu ar putea urca pana la 3,45, stabilind un nou record si fata de moneda nationala.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus