Francul ar putea reveni pe crestere in scurt timp

Economistii Raiffeisen Bank considera ca francul elvetian va reveni pe apreciere in conditiile in care criza datoriilor suverane in UE va continua iar solutiile Bancii Elvetiei nu vor fi suficiente.


In ultima luna, Banca Centrala a Elvetiei si-a declarat public de trei ori intentia de a stopa aprecierea francului, devenit “puternic supraevaluat”, dar solutiile s-au dovedit a avea un efect limitat.

Deja comunicarile Bancii Elvetiei pe acest subiect sunt considerate “traditionale” de catre analistii Raiffeisen Bank, care nu vad un rezultat pozitiv pe termen mediu.

“Daca vom asista la o noua presiune de apreciere pe franc, ca rezultat al adancirii crizei datoriilor suverane in zona euro, aceste interventii verbale si masuri luate de Banca Elvetiei pentru a creste lichiditatea nu vor mai fi suficiente”, au precizat reprezentantii Raiffeisen.

Intr-o asemenea situatie, Banca Elvetiei ar trebui sa intervina direct in piata valutara pentru stabilizarea francului, dar si atunci nivelul va fi de aproximativ 1,10 franci pentru un euro.

Francul a cunoscut o apreciere puternica in ultimele saptamani cand, de la o paritate de 1,30 franci pentru un euro cotatiile au urcat rapid la un maxim de 1 franc/euro. 

Primele doua interventii ale Bancii Elvetiei nu au avut rezultate notabile. Abia la a treia incercare tendinta pe piata valutara s-a inversat iar cotatia s-a reintors la 1,13-1,15 franci/euro.

Analistii Raiffeisen Bank au vesti proaste si in ceea ce priveste leul. Ei si-au modificat estimarile in sensul deprecierii monedei nationale. Pentru septembrie 2011 cursul prognozat este de 4,25 lei/euro in timp ce finalul anului ar trebui sa aduca un curs de 4,20 lei/euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus