top banner

FMI: Interventiile excesive ale BNR pentru sustinerea leului trebuie evitate

14 August 2012 | Autor: Conso

Reprezentantii FMI au recomandat bancii centrale sa incerce sa evite interventiile excesive pe piata valutara pentru sustinerea leului, atata vreme cat rata inflatiei se mentine in tinta anuala.
Conform reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), interventiile BNR din ultima perioada, menite sa limiteze tendinta de depreciere a leului, au dus la scaderea rezervelor valutare, fara insa a afecta puterea de acoperire a datoriilor pe termen scurt ale tarii.
Chiar si asa insa, FMI recomanda bancii centrale sa evite viitoare interventii excesive si sa permita o depreciere mai mare a leului atata vreme cat rata inflatiei ramane in tinta prognozata iar bilaturile bancilor, in special a celor cu portofolii de credite majoritar in valuta, suporta cresterea de curs.
In ultima luna, leul a cunoscut un nou val de depreciere iar cursul euro/leu a atins un nou maxim istoric. Analistii financiari au indicat numeroase interventii BNR in piata, de peste 1 miliard euro, pentru a calma tendinta de scadere a monedei nationale.
Cursul si-a revenit usor, in special ca urmare a datelor economice pozitive privind evolutia PIB, care a urcat in al doilea trimestru peste asteptari.
In acest timp, rata inflatiei a cunoscut o crestere usoara pana la 3%, ramanand insa in limita tintei asumate de BNR.
Pe langa riscurile externe pe care reprezentantii FMI le indica in raportul realizat in urma celei de a 6-a misiuni de evaluare a programului economic asumat de Romania, un rol important il joaca acum riscurile cauzate de tensiunile interne de pe scena politica.
“Prelungirea crizei politice ar putea sa afecteze eficacitatea masurilor economice luate, sa creasca costurile de finantare si sa duca la o depreciere si mai mare a ratei de schimb”, avertizeaza oficialii FMI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta