FMI: Interventiile excesive ale BNR pentru sustinerea leului trebuie evitate

Reprezentantii FMI au recomandat bancii centrale sa incerce sa evite interventiile excesive pe piata valutara pentru sustinerea leului, atata vreme cat rata inflatiei se mentine in tinta anuala.


Conform reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), interventiile BNR din ultima perioada, menite sa limiteze tendinta de depreciere a leului, au dus la scaderea rezervelor valutare, fara insa a afecta puterea de acoperire a datoriilor pe termen scurt ale tarii.

Chiar si asa insa, FMI recomanda bancii centrale sa evite viitoare interventii excesive si sa permita o depreciere mai mare a leului atata vreme cat rata inflatiei ramane in tinta prognozata iar bilaturile bancilor, in special a celor cu portofolii de credite majoritar in valuta, suporta cresterea de curs.

In ultima luna, leul a cunoscut un nou val de depreciere iar cursul euro/leu a atins un nou maxim istoric. Analistii financiari au indicat numeroase interventii BNR in piata, de peste 1 miliard euro, pentru a calma tendinta de scadere a monedei nationale.

Cursul si-a revenit usor, in special ca urmare a datelor economice pozitive privind evolutia PIB, care a urcat in al doilea trimestru peste asteptari.

In acest timp, rata inflatiei a cunoscut o crestere usoara pana la 3%, ramanand insa in limita tintei asumate de BNR.

Pe langa riscurile externe pe care reprezentantii FMI le indica in raportul realizat in urma celei de a 6-a misiuni de evaluare a programului economic asumat de Romania, un rol important il joaca acum riscurile cauzate de tensiunile interne de pe scena politica.

“Prelungirea crizei politice ar putea sa afecteze eficacitatea masurilor economice luate, sa creasca costurile de finantare si sa duca la o depreciere si mai mare a ratei de schimb”, avertizeaza oficialii FMI.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus