Euro sare de 4,41 lei iar prognozele indica volatilitate pe piata valutara in viitorul apropiat

Leul a pierdut intr-o singura zi tot castigul acumulat in ultima luna in fata euro. Cursul oficial a urcat cu peste 2,5 bani si a depasit pragul de 4,41 lei/euro.


Nivelul anuntat de BNR in sedinta de joi este de 4,4106 lei pentru un euro, cu 2,54 bani peste valoarea anterioara. Acesta este de altfel si cea mai mare valoarea inregistrata in ultima luna.

Pe piata interbancara cotatiile s-au stabilizat in intervalul 4.4080-4,4130 lei pentru un euro, deprecierea leului fiind decuplata de evolutia celorlalte valute regionale.

La casele de schimb valutar ale bancilor cursul maxim de vanzare este de 4,3850 lei pentru un euro, in timp ce cursul de cumparare incepe de la un minim de 4,4200 lei pentru un euro.

Atat aprecierea de la inceputul anului cat si deprecierea din prezent a leului au fost puse de analisti pe seama fluxurilor de capital ale strainilor interesati de activele locale. Pentru 2013 se estimeaza insa ca aceste fluxuri vor fi instabile si vor genera volatilitate pe piata valutara.

“Pe fondul incertitudinilor privind perspectivele zonei euro, intrari substantiale de capitaluri, inclusiv de fluxuri in cautare de castiguri temporare de randament, inerent instabile, ar amplifica volatilitatea cursului de schimb al monedei nationale si ar impiedica ajustarea ordonata a dezechilibrelor macroeconomice”, se precizeaza in raportul asupra inflatiei prezentat astazi de BNR.

Si francul elvetian a urcat cu aproape 3 bani la BNR, pana la 3,5793 lei, in timp ce s-a majorat cu doar 1 ban, pana la 3,2493 lei la cursul oficial.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus