Erste Bank considera ca francul elvetian va ramane puternic

Analistii de la Erste Bank considera ca francul elvetian se va mentine apreciat in cursul acestui an. Punctele sale forte sunt inflatia scazuta si datoria publica sustenabila din Elvetia.


Evolutia cursului euro-franc din ultima perioada au fost atribuit de catre analistii Erste Bank, in principal, modului in care investitorii au perceput situatia datoriei publice.

Elvetia are o datorie publica de numai 40% din PIB, ceea ce confera mai multa siguranta francului. Problemele cu datoria publica aparute in unele state membre din UE au slabit increderea investitorilor in euro, care s-a depreciat atat fata de franc cat si fata de dolar.

In perioada urmatoare, analistii Erste Bank considera ca francul va beneficia de statutul de moneda de refugiu, estimand ca valoarea de echilibru pentru cursul EUR/CHF este 1,28. In prezent, euro este cotat putin sub pragul de 1,30 franci.

In schimb, noi episoade de criza a datoriei publice, de genul celor din Grecia sau Irlanda, ar putea slabi euro la mai putin de 1,28 franci.

Evolutia cursului euro-franc joaca un rol important in modul in care leul este evaluat fata de franc. O mare departe din crestere cursului EUR/RON a fost cauzata de aprecierea francului fata de moneda unica. Daca in 2007, cu 1,65 franci se putea cumpara un euro, acum este nevoie de doar 1,3 franci pentru a cumpara un euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus