top banner

Cursul oficial stabileste un nou record: 4,3523 lei/euro

29 Iunie 2010 | Autor: Conso

Cursul anuntat de BNR marti a urcat la un nou maxim istoric: 4,3523 lei/euro. Analistii nu prevad insa continuarea tendintei de depreciere masiva iar pe piata interbancara deja leul castiga teren.
Sedinta de ieri a adus pentru leu stabilirea unui maxim istoric atat la BNR cat si pe piata interbancara, unde cotatiile au urcat pana peste 4,37 lei pentru un euro.  Marti, sedinta a inceput in aceeasi tendinta de depreciere pentru moneda nationala iar un euro ajunsese sa fie tranzactionat la peste 4,38 lei.
La scurt timp insa, piata a inregistrat o schimbare de trend iar leul a intrat pe panta de apreciere.
“Astazi, primele minute ale sedintei au adus pentru perechea euro-leu cotatii de 4,3850 – 4,3900 dar moneda locala s-a apreciat semnificativ pana la pranz, dupa ce Parlamentul a aprobat legile de austeritate revizuite, ce vor intra in vigoare de la 1 iulie”, au precizat analistii Credit Europe Bank.
Cotatiile nu au scazut insa sub nivelul din ziua precedenta si, astfel, cursul BNR a atins un nou maxim istoric.
Pe de alta parte, tendinta de apreciere a leului este contrara valutelor regionale, care pierd aproximativ 0,6% in fata monedei europene.
“Avand in vedere activitatea economica lenta si necesarul masiv de fonduri al Ministerului Finantelor, credem ca banca centrala ofera un moment de respiro pentru leu. In mod ironic insa, o astfel de strategie ar putea sa necesite curand interventii foarte puternice pe piata valutara iar acest lucru ar putea avea loc in intervalul de curs 4,4 – 4,5 lei pentru un euro, un maxim posibil in opinia noastra”, se arata intr-un raport al ING Bank. 
Pentru luna mai, analistii ING Bank au calculat ca BNR ar fi intervenit in piata pentru sustinerea leului cu un total de 1,5 miliarde euro, in conditiile in care rezerva aflata la dispozitia bancii centrale pentru diverse astfel de operatiuni a scazut de la 14,1 miliarde euro la 6,1 miliarde euro din 2008. In total insa, rezerva valutara a Romaniei se mentine la un nivel confortabil de 32 miliarde euro.
Cotatiile valutare pot fi urmarite in timp real pe Conso in sectiunea de Curs valutar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta