top banner

Cursul euro-leu ar putea reveni la 4,30 in vara

16 Martie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Ultimele zile au adus pentru leu o depreciere puternica in fata euro, iar cursul oficial a atins un nou maxim istoric. Analistii raman nu prevad miscari substantiale in urmatoarea perioada, in ciuda faptului ca de la inceputul anului, leul a inregistrat o depreciere in ritm moderat dar constant, in timp ce valutele regionale s-au apreciat.
Deprecierea inregistrata de leu in fata euro din ultimele 2 zile a luat prin surprindere piata. Leul s-a depreciat cu 0,6% in fata euro, in conditiile in care moneda nationala s-a dovedit mult mai calma in in fata leului in comparatie cu valutele regionale.
 “Motivul miscarii leului ar putea fi un (presupus) control mai lax al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg, probabil unul intre 4,34-4,42/euro. Nu credem ca s-ar putea indeparta de nivelurile din ultimele luni avand in vedere declaratia viceguvernatorului, Cristian Popa, de acum 2 luni ca leul se afla la valoarea corecta cand se tranzactiona in jur de 4,35/euro”, au precizat analistii ING Bank.
Analistii spun ca nu ar trebui sa ne asteptam la continuarea acestei tendinte abrupte de depreciere.
 “In mare, previziunile noastre raman neschimbate deoarece credem ca inflatia lunii februarie nu va determina Banca Centrala sa scada dobanda de politica monetara la finalul lunii (de la 5,50% la 5,25%)”, au precizat si analistii Raiffeisen Bank.
Pentru mijlocul anului, estimarea ING Bank pentru curs este de 4,30 lei pentru un euro. Acelasi nivel de curs este prognozat si de Raiffeisen Bank.
De la inceputul anului, atat zlotul polonez, coroana ceha cat si forintul maghiar au castigat teren important in fata euro.
In contrast, leul a intat de la inceputul anului pe o panta constanta de depreciere, fara a inregistra insa variantii zilnice puternice. Stabilitatea relativa a leului a fost pusa initial pe seama interventiilor BNR, pentru ca ulterior, sa fie indicata lipsa de interes a investitorilor pentru moneda romaneasca si lichiditatea scazuta a pietei locale. 
Evolutia euro in raport cu valutele regionale
sursa: BNR, bancile centrale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta